[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial21 Aprilie 2023 07:00

Nu politicienii sunt eroii Moldovei

Majoritatea instituțiilor media din RM cred că opinii /gânduri /idei, referitoare la problemele sociale și economice și soluționarea lor, pot avea numai reprezentanții clasei politice.

Oricine vine cu gânduri la așa subiecte fie e politician, fie tinde să devină.

Nu vreau să cred că asta se întâmplă pentru că presa e legată de politicieni și e plătită ca să-i transforme în „eroii Moldovei”…

Politicienii nu sunt eroii Moldovei. Ei sunt antieroii.

Politicienii nu sunt cei care cunosc cel mai bine problemele sociale și economice, și încă mai puțin ei sunt cei care le pot rezolva.

Dacă era altfel, azi moldovenii aveau să trăiască mai bine și nu plecau din țară.

Politicienii (de dreapta, stânga, centru, pro UE, pro Est) se schimbă unii pe alții la cârma instituțiilor publice, și instituțiile devin tot mai puțin eficiente.

Tinerii pleacă din țară – pleacă definitiv – iar politicienii “vorbesc unii despre alții”.

Se laudă care e mai bine primit în afară, în timp ce moldovenii trăiesc tot mai greu acasă.

Se întrec cine mai bine știe cum trebuie rezolvat războiul din Ucraina și învinsă Rusia – în timp ce inflația și creșterea prețurilor a golit buzunarele moldovenilor.

Politicienii pot fi ușor recunoscuți. Ei nu au școală. Nu au 7 ani de acasă. Sunt egoiști. Sunt înguști la minte și gândire. Cum ajung la putere încep să-și satisfacă poftele și se răfuiesc cu concurenții. Politicienii folosesc puterea ca să facă ce vor, și foarte rar fac ceea ce trebuie. Ei folosesc presa pentru a ne dezinforma și manipula, ca noi să acceptăm ce cred ei important – pentru că “în cot îi doare” ce credem noi important.

Nu politicienii sunt eroii Moldovei.

Eroii Moldovei sunt învățătorii, care zi de zi merg la școală și fac tot ce pot ca să bage cunoștințe în capul copiilor. În pofida salariului obraznic de mic al învățătorilor și obraznic de mare al demnitarilor publici; În pofida faptului că părinții nu cooperează cu învățătorii și alintă exagerat copiii; În pofida politicilor și reglementărilor proaste în educație – învățătorii încă își fac treaba. Ei sunt eroi!

Eroii Moldovei sunt medicii, care zi de zi merg la pacienți. În pofida salariilor mult mai mici decât imediat peste Prut și a multor defuicturi; În pofida faptului că pacienții își descarcă pe dânșii necazurile; În pofida faptului că duc sarcina pentru 2, uneori pentru 4 medici; În pofida faptului că miniștrii și presa îi prezintă ca pe epicentru al corupției – ei continuă să își facă treaba. Ei sunt eroi!

Eroii Moldovei sunt oamenii de afaceri și managementul companiilor care, în pofida atitudinii mincinoase a autorităților, investesc în oameni, în produse și servicii; În pofida controalelor axate clar pe sancțiuni; În pofida celei mai înalte rate a inflației, care le alungă angajații din țară; În pofida celor mai scumpe credite din Europa care le înghit profitul modest; În pofida faptului că licitațiile publice au fost și sunt politizate – ei zi de zi muncesc, își asumă responsabilitate, achită salarii și taxe. Ei sunt eroi!

Eroii Moldovei sunt primarii. Ei zilnic trăiesc între oameni și stau în fața oamenilor. Ei primesc lovitura nemulțumirii oamenilor pentru deciziile proaste ale guvernării. Ei nu se pot ascunde după carabinieri și SPPS. Ei zilnic încearcă să rezolve problemele oamenilor și cel mai des reușesc. Ei sunt eroi!

Eroii Moldovei sunt șoferii de troleibuze și autobuze; inginerii și oamenii din cercetare; economiștii și contabilii; vânzătorii și consultanții din magazine; angajații uzinelor și fabricilor și toți oamenii care merg zilnic la muncă (spre deosebire de deputați, miniștri, președinți și alți politicieni), toți cei care își câștigă bucata modestă de pâine și plătesc taxe.

Dar instituțiile media nu-i recunosc pe acești oameni în calitate de eroi. Opiniile dânșilor nu contează și presa continuu reflectă declarațiile deplasate ale unor deputați, miniștri, premieri, speakeri și președinți.

Așa și trăim.

Presă falsă.

Eroi falși.

Opinii și idei false.

Fapte și progrese false.

Țară falsă.

Vitalie Dragancea, expert în comunicare

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...