[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Aprilie 2023 14:00

Omul săptămânii: Charles Michel, Președintele Consiliului European

Omul acestei săptămâni este Charles Michel, Președintele Consiliului European, care, la 28 martie curent, s-a aflat într-o vizită oficială în țara noastră, informează TRIBUNA. 

Oficialul european, la Chișinău, a avut întrevederi cu: Președintele Maia Sandu, Premierul Dorin Recean și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Charles Michel a declarat că Republica Moldova poate conta pe sprijinul deplin al Uniunii Europene (UE) în această perioadă foarte dificilă și în calea de aderare la UE și a precizat că Uniunea a oferit peste 1 miliard de euro pentru susținerea țării noastre.

„Uniunea Europeană este solidară totalmente cu oamenii din Republica Moldova și într-adevăr nu sunteți singuri în această perioadă complicată. În ultimul an am mobilizat peste 1 miliard de euro pentru a susține Republica Moldova și consolida reziliența țării, demonstrând că suntem alături prin fapte. Noi suntem gata să facem și mai mult și la ultima ședință pe care am avut-o – liderii celor 27 de stat au decis să ofere și mai multă sprijin și au cerut Comisiei Europene să prezinte un pachet de susținere până în vară”, a spus el.

Președintele Consiliului European a mai spus că este foarte important ca Republica Moldova să realizeze cei 9 pași recomandați de Comisia Europeană, mai ales cei care se referă la reforma justiției și lupta cu corupția.

TRIBUNA precizează: Charles Michel s-a născut în orașul belgian Namur, în 1975, atunci când Uniunea Europeană era compusă din doar nouă state membre. A crescut ascultând poveștile părinților și bunicilor săi, care au trecut prin distrugerile din cel de al Doilea Război Mondial și care știau cât de prețioase sunt pacea și reconcilierea. Astăzi el declară: „Nu le-am considerat niciodată ca fiind de la sine înțelese”.

Charles Michel a studiat dreptul la Universitatea din Bruxelles. În 1998, a avut ocazia să participe la programul Erasmus. A plecat în Țările de Jos și s-a îndrăgostit de Amsterdam. „Am mers acolo ca belgian și m-am întors ca european convins”, spune el. Acolo și-a făcut prieteni de pe întregul continent și a înțeles că Europa înseamnă în primul rând valorile sale: coabitarea pașnică, ascultarea altora și respectul arătat acestora – indiferent de culoarea, rasa sau originea persoanei. După terminarea studiilor, a devenit avocat la Bruxelles. Pentru Charles Michel, dreptul a fost dintotdeauna un domeniu în care este vorba, în esență, despre cetățeni și despre protejarea drepturilor și libertăților acestora.

Pasionat de politică de la o vârstă fragedă, Charles Michel a decis să candideze la alegeri imediat după absolvirea universității. A fost ales membru al parlamentului federal în 1999. Un an mai târziu, a devenit ministrul valon al afacerilor interne și al funcției publice, iar în 2007, ministrul federal al cooperării pentru dezvoltare. A jucat un rol important în partidul său politic, MR (Mișcarea reformatoare), în calitate de purtător de cuvânt (2004-2011) și în cele din urmă de lider al partidului (2011-2014).

În această perioadă, între 2006 și 2014 a fost, de asemenea, primarul localității Wavre, un oraș mic, aproape de Bruxelles, unde locuiește împreună cu partenera sa, Amélie, și cu copiii lor.

„Pentru mine, oamenii au fost dintotdeauna cel mai important element în politică. Funcția de primar m-a învățat să rămân cu picioarele pe pământ. Și să îmi aleg corect prioritățile”, spune el.

Este tatăl a două fiice și al unui fiu. „Sunt un om foarte norocos”, mărturisește el, „învăț multe lucruri de la ei. Oricât de ocupat aș fi, îmi fac întotdeauna timp pentru ei.”

În urma alegerilor federale din iunie 2014, Charles Michel a fost implicat în negocierile de formare a coaliției. A devenit prim-ministrul Regatului Belgiei în octombrie 2014. Cel mai dificil moment al său, în calitate de prim-ministru, a venit un an și jumătate mai târziu, când, la 22 martie 2016, au avut loc două atacuri teroriste soldate cu morți și răniți pe aeroportul din Bruxelles și în stația de metrou Maelbeek. „În acea zi, am înțeles ce înseamnă să-ți servești țara. Singura ta preocupare este protejarea cetățenilor,” spune el.

La 2 iulie 2019, liderii UE l-au ales pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European. Acesta și-a preluat funcția la 1 decembrie 2019.

La 24 martie 2022, liderii UE l-au reales pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate, de la 1 iunie 2022 la 30 noiembrie 2024.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...