[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Martie 2023 13:00

(ACUM 1 AN) CEC a stabilit data alegerilor

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 25 martie 2022.

Decizia CSE

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de Prim-ministrul Natalia Gavrilița, s-a discutat despre costurile de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Vadim Brînzaniuc și-a încheiat activitatea

Vadim Brînzaniuc a anunțat că și-a încheiat activitatea în funcția de pretor al sectorului Buiucani municipiul Chișinău, pe care o deținea din mai 2019.

Răspunsul lui Dumitru Alaiba

Deputatul Dumitru Alaiba a venit cu un răspuns la solicitarea către Parlament a șefului statului, Maia Sandu, privind introducerea în regim de urgență a unor sancțiuni dure pentru arderea intenționată a câmpiilor. El a spus că un proiect de lege va fi înaintat săptămâna viitoare.

CEC a stabilit data alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de hotărârea Parlamentului prin care, pe perioada stării de urgență, era posibilă organizarea alegerilor locale noi în unele unități administrativ-teritoriale. În acest fel, CEC a revocat hotărârea de suspendare a procesului de organizare a scrutinului planificat, anterior, pentru data de 15 mai și a stabilit data de 29 mai pentru desfășurarea alegerilor locale în unele localități din țară.

Eveniment moldo-român găzduit de Legislativ

Legislativul a găzduit masa rotundă cu genericul „România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”, organizată în comun cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României. Republica Moldova și România au fost reprezentate la masa rotundă de membri Guvernului de la București, ai celor două parlamente, istorici, profesori, reprezentanți ai mass-media.

Senatori români – la Parlament

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a avut o întrevedere cu senatorii români Cătălin-Daniel Fenechiu, Vasilică Potecă, Iulian Mihail Bîca și Viorel Badea, care se aflau la Chișinău cu ocazia participării la Masa rotundă „România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”. La întrevedere au participat vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, președintele Grupului de prietenie cu România, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, Adrian Băluțel.

30 de ani de relații moldo-austriece

A fost marcată cea de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Austria.

Precizarea Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Zbigniew Rau – la Chișinău

Vicepremierul Nicu Popescu l-a găzduit la Chișinău pe președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau. Ulterior, oficialul polonez s-a întâlnit și cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și cu Premierul Natalia Gavrilița.

Cadouri de la socialiști

Activiștii „Gărzii Tinere” – organizația de tineret a PSRM, din capitală au vizitat orfelinatul din Chișinău, cu o întreaga gamă de activități de divertisment și cu cadouri gustoase, iar Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu consilierul municipal Chișinău, Daria Colomieț, au vizitat-o pe Maria Galbura din Chișinău – mamă a trei copii cu vârsta cuprinsă între 9 luni și 6 ani. Ei au mers cu daruri.

Proteste în toată țara

Mii de membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” au organizat proteste concomitent în toate raioanele. Participanții au cerut demisia guvernării.

Dosarul „Laundromat” a fost reluat

Fostul deputat Inga Grigoriu, care în vremea mandatului în Parlament a fost președintele Comisiei „Laundromat”, a anunțat că dosarul „Laundromat” a fost reluat.

Lilian Darii, la Ministerul rus de Externe

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat convocarea Ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, la Ministerul rus al Afacerilor Externe și exprimarea unui protest în legătură cu „mitingul de la Ambasada Rusiei la Chișinău din 24 martie”.

Sursa: Almanah Politic 2022  

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...