[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Martie 2023 09:00

(ACUM 1 AN) Solicitarea Președintelui

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 24 martie 2022.

Ședință privind votul prin internet

Întruniți într-o nouă ședință, membrii Grupului de lucru pentru elaborarea conceptului de digitalizare a procesului electoral au discutat aspectele juridice privind reglementarea votului prin internet ca metodă alternativă de vot.

Ceremonii cu participarea Guvernatorului Găgăuziei

Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a participat la transmiterea ajutorului umanitar din partea Ministerului Afacerilor Interne al Turciei pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, care au fost adăpostiți în Autonomie.

Premierul, în raionul Căușeni

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a întreprins o vizită de lucru în raionul Căușeni, unde a avut mai multe întâlniri. În aceeași zi, a avut o întrevedere cu membri ai Congresului SUA.

Președintele, în raionul Glodeni

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a desfășurat o vizită în localitățile Ciuciulea și Hîjdieni din raionul Glodeni. Ea a discutat cu cetățenii despre problemele la zi.

Scrisoarea Zinaidei Greceanîi

Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a transmis o scrisoare Guvernului, prin a atras atenția că majoritatea proiectelor de lege înaintate de opoziție nu erau avizate în termen de Executiv, ceea ce punea în dificultate dezbaterea lor în comisii și Parlament. Despre aceasta a anunțat la ședința Parlamentului.

Decret privind suspendarea șefului ANI

Președintele Maia Sandu a semnat decretul privind suspendarea din funcție a șefului Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci.

Poziția Partidului „Patrioții Moldovei”

Partidul politic „Patrioții Moldovei”, împreună cu ONG-ul „Patria mea e Moldova”, a desfășurat o conferință de presă cu genericul: „Conflictul din Ucraina”. Partidul și-a exprimat susținerea pentru acțiunile Federației Ruse.

Donație făcută de România

1250 de tone de păcură, donate de România, au ajuns în Republica Moldova, fiind primul lot din cele 5000 de tone, oferite țării noastre cu titlu gratuit, pentru menținerea securității energetice a statului. La evenimentul de recepționare a donației a participat şi Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Asistență votată de Parlamentul European

Parlamentul European, cu 558 de voturi pentru, 10 abțineri și 20 împotrivă, a decis acordarea asistenței macrofinanciare de 150 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova. Asistența era formată din fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro și credite în condiții avantajoase de 120 de milioane de euro.

Deciziile deputaților 

La sfârșitul lunii mai, în 12 localități, urmau să fie organizate alegeri locale noi, în pofida stării de urgență. Urmare a unui demers al Comisiei Electorale Centrale, deputații au aprobat un Proiect de Hotărâre ce prevedea acest lucru.

Întrevederea Anei Racu

Vicepreședintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Ana Racu, membră a Comitetului ONU împotriva torturii, a avut o întrevedere cu reprezentații organizației neguvernamentale „Salvați Copiii” România. La întrevedere a participat și membrul Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Liliana Grosu.

Îndemnul lui Ilan Șor

Președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor a lansat un îndemn în adresa șefului statului, Maia Sandu – să plece la Moscova ca să renegocieze contractul cu Gazprom, în contextul în care pentru aprilie Republica Moldova urma să achite peste o mie de dolari pentru mia de metri cubi, dublu față de prețul din martie.

Solicitarea Președintelui

Președintele Maia Sandu a solicitat Parlamentului să introducă, în regim de urgență, sancțiuni mult mai dure pentru  provocarea incendiilor de vegetație, inclusiv privarea de ajutor de stat a agenților economici care se făceau vinovați de aceste dezastre.

Sursa: Almanah Politic 2022  

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...