[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Martie 2023 14:53

Partidul „Șor”: Insistăm asupra indexării pensiilor, din 1 aprilie, conform ratei anuale a inflației, nu de două ori mai puțin

Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” insistă ca pensiile să fie indexate, din 1 aprilie, conform ratei inflației înregistrate anul trecut, mai exact, cu aproximativ 30%, nu cu 15%, așa cum a decis guvernarea PAS. Despre asta a menționat, astăzi, deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament, în care a amintit despre inițiativele legislative ale formațiunii în privința acestui subiect, informează TRIBUNA. 

„Inițiativele noastre sunt așteptate cu nerăbdare de către aproximativ 700.000 de oameni din țara noastră, care nu au alte surse de venit, în afară de pensii și ajutoare sociale. Acești oameni nu sunt miniștri care primesc lunar zeci de mii de lei, nu  sunt deputați care au diurne pentru călătorii în străinătate, nu sunt președinți care trăiesc din bani publici, nu sunt consilieri prezidențiali care sunt răsplătiți cu 1,8 milioane de lei pe an de către SA „Moldovagaz”. Sunt oameni obișnuiți care numără fiecare bănuț și fac infarct când văd facturile la întreținere mai mari decât pensiile pe care le au. Asta deși au lucrat o viață pentru bunăstarea Moldovei, nu au încălcat legile și și-au onorat obligațiile față de stat aș cum se cuvine și au sperat că, la bătrânețe, vor avea parte de o atitudine pe măsură”, a declarat Reghina Apostolova.

Potrivit Partidului „ȘOR”, pensiile trebuie indexate cu aproape 30%, nu de două ori mai puțin, așa cum a decis PAS.

„În loc de indexarea necesară a pensiilor, adică racordarea acestora la nivelul inflației, autoritățile îi jefuiesc pe oameni. Partidul „ȘOR” insistă asupra indexării pensiilor, din 1 aprilie, conform ratei anuale a inflației, nu de două ori mai puțin. Asta înseamnă că pentru fiecare mie din pensia actuală, o persoană va primi cel puțin 150 de lei. Cu o pensie de două mii de lei, în loc de majorarea prevăzută de 600 de lei, pensionarul va primi doar puțin peste 300 de lei. Ce altceva poți să mai spui?”, a menționat deputatul.

Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat, în Parlament, un proiect de lege prin care a solicitat ca pensiile să fie indexate conform ratei inflației. Mai exact, deputații formațiunii au propus modificarea articolului 13 din Legea privind sistemul public de pensii, astfel încât coeficientul de indexare a pensiilor să nu fie mai mic decât rata inflaţiei înregistrată la sfârşitul anului precedent, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv. De asemenea, în proiectul de lege, deputații Partidului „ȘOR” au cerut neadmiterea niciunei derogări de la prezenta formulă privind indexarea pensiei.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...