[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Martie 2023 09:43

(ACUM 1 AN) Un nou partid

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 22 martie 2022.

Ignazio Cassis, În Republica Moldova

Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, aflat în prima vizită efectuată de un șef de stat elvețian în țara noastră, a avut o întrevedere cu Președintele Maia Sandu, iar, ulterior, au ținut o conferință de presă. Cei doi oficiali au vizitat unul dintre cele peste o sută de centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, amenajat în incinta Școlii profesionale din orașul Criuleni. De asemenea, Ignazio Cassis a avut o întrevedere cu Premierul Natalia Gavrilița.

Reprezentant al OMS, în vizită de lucru

Directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Henri P. Kluge, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a avut o întrevedere cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, cu care a susținut și o conferință de presă. Oficialul a mai discutat cu: Președintele Maia Sandu; Prim-ministrul Natalia Gavrilița; Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Adrian Belîi.

Maia Sandu a discutat cu Olaf Scholz

Situația din regiune și provocările la adresa Republicii Moldova au fost abordate de Președintele Maia Sandu într-o discuție telefonică cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz.

Activitățile lui Nicu Popescu

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la dezbaterile din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, a avut o întrevedere cu Ylva Johansson, Comisarul european pentru afaceri interne.

Sesizarea lui Vasile Bolea

Deputatul Vasile Bolea a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității așa-numitei Legi „pre-vetting”.

Pregătiri pentru Congres

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunţat că va organiza congresul pe data de 15 mai. În acest sens, Comisia de Organizare a Congresului a deschis perioada de depunere a moțiunilor.

Conferința lui Sergiu Gaibu

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la efectele pandemiei și a situației din regiune, anunțând că vor fi facilități pentru investitori.

Ședința de lansare a activității Grupului de lucru privind Găgăuzia

Ședința de lansare a activității Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al Unității teritoriale autonome Găgăuzia, în noua componență, a avut loc la Parlament. La eveniment a participat și Președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.

Olesea Stamate, la un eveniment al Comisiei de la Veneția

Subiectul constituirii consiliilor judiciare a fost dezbătut în cadrul Conferinței privind formarea consiliilor judiciare în contextul provocărilor contemporane, eveniment care a fost organizat de Comisia de la Veneția, în parteneriat cu Universitatea La Sapienza și Universitatea din Barcelona, și la care a participat președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate.

Un nou partid

În Republica Moldova a apărut un nou partid – „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, fiind înregistrat la Agenția Servicii Publice, în „Lista partidelor politice din Republica Moldova”, sub numărul 71. Președinte al partidului era Alexandru Beschieru.

Sursa: Almanah Politic 2022  

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...