[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important21 Martie 2023 15:00

CUB: Reformarea justiției nu poate avea loc fără concursul direct și asumat al magistraților săi

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a luat act de recomandările și deciziile Consiliul Suprem de Securitate (CSS) cu privire la situația din justiție și face un apel la factorii decizionali de a trata acest subiect cu prudență maximală și de a face dovada echilibrului în procesul de soluționare a blocajelor percepute în sistemul judecătoresc, informează TRIBUNA.

Astfel, CUB a reiterat importanța implicării efective a judecătorilor cinstiți în procesele de reformare a justiției.

„Nu substituirea lor cu neofiți ai domeniului sau comisari de partid, ci anume cu judecători care-și doresc restabilirea autentică a încrederii în statul de drept. Reformarea justiției nu poate avea loc fără concursul direct și asumat al magistraților săi, motiv pentru care orice altă abordare va compromite intențiile autorilor săi de la guvernare și va fi de neacceptat pentru cetățeni. Susținem concluziile Opiniei Comisiei de la Veneția referitoare la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din 10-11 martie, 2023, adoptată la cea de-a 134 sesiune plenară a Comisiei, care indică asupra limitelor temporare a proceselor de verificare și stabilirea obstacolelor legale contra prelungirii arbitrare a procedurilor de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Este de înțeles faptul că în justiție există anumite elemente de rezistență care obstrucționează schimbările așteptate. Nu negăm acest lucru. Trebuie însă ca statul, puterea politică, reprezentată astăzi în exclusivitate de PAS, să asume strategic soluții, care nu vor putea fi contestate în instanțele de judecată, fie că discutăm de cele naționale, fie de cele europene. Orice fel de eșec posibil va pune în discuție publică legitimitatea statului și abordările clasei politice cu care și actuala guvernare intenționează să accelereze reformele”, se spune într-o declarație a formațiunii.

Potrivit CUB, este important este ca modul în care PAS va implementa reforma justiției nu va fi în detrimentul principiilor statului de drept.

„CUB invită ambele tabere, puterea judecătorească și puterea executivă, la un dialog onest, transparent și principial, și atrage atenția tuturor celor care abordează reforma justiției în termeni de ultimatum, în cheia unui amatorism extrem de periculos pe tematica spinoasă a unor reforme sensibile politic, care pot arunca echilibrul fragil din Republica Moldova într-un conflict persistent și cu multe costuri pentru cetățeni. Să ne ferim de falși amici care pun la dispoziția clasei politice decizii simpliste, contabilizându-le pe un banal calcul electoral și politic, la care ar trebui să cultivăm imunitate dacă ne dorim cu adevărat să susținem avansarea democratică a Republicii Moldova spre standardele parcursului european, susținut de cetățeni”  – a conchis formațiunea.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...