[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Martie 2023 09:00

(ACUM 1 AN) Președintele Estoniei, în Republica Moldova

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 17 martie 2022.

Întrevederile Prim-ministrului

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și omologul ei român, Nicolae-Ionel Ciucă au avut o întâlnire de lucru la Chișinău. De asemenea, a avut discuții cu Președintele Republicii Estonia, Alar Karis, dar și cu Ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro.

Președintele Estoniei, în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit cu Președintele Estoniei, Alar Karis, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău și a dat asigurări că Estonia va susține Republica Moldova. În aceeași zi, Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala.

Igor Grosu a discutat cu Andreas Norlén

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a avut o întrevedere în format online cu omologul său suedez, Andreas Norlén, Președintele Riksdagului Regatului Suediei.

Minut de reculegere în Parlament

Deputații s-au întrunit în ședință plenară. În debutul acesteia, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

Decizii ale Parlamentului

Pentru a optimiza activitatea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, deputații au decis lichidarea funcției de director general adjunct al instituției. De asemenea, deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Legea privind declararea averii personale.

Declarațiile PSRM

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), într-o declarație, și-a exprimat repetat îngrijorarea privind atacurile politice la adresa mass-media din țara noastră și a îndemnat Consiliul Audiovizualului să acționeze independent. Într-o altă declarație, socialiștii și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu neîndeplinirea de către partidul de la guvernare a angajamentelor pe care și le-a asumat cu privire la respectarea neutralității țării.

Comentariul Ministerului de Externe

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă a venit cu un comentariu cu privire la unele reacții din presă în legătură cu un comunicat publicat pe site-ul oficial al Ambasadei Federației Ruse, precizând că nu au fost sub nicio formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică.

Cererea Partidului „Șor”

Partidul „Șor” a cerut eliminarea, în regim de urgență, a accizelor pentru motorina utilizată în agricultură. Liderul formațiunii, Ilan Șor a spus că măsura dată trebuie luată cât mai repede posibil, pentru a putea salva măcar ceva din acest sezon agricol și pentru a evita declanșarea unei crize alimentare de proporții.

Vizita consilierilor socialiști

Reprezentanții PSRM în Consiliul Municipal Chișinău au vizitat Î.M. „Regia Transport Electric”.

Briefingul lui Vlad Bătrîncea

Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, fruntaș al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a anunțat, în cadrul unui briefing, despre o nouă inițiativă – reducerea cu 50% a accizelor la produsele petroliere și, totodată, scutirea temporară de TVA a acestor mărfuri importante, ce ar permite reducerea prețului cu aproximativ 6-7 lei pentru un litru de benzină și motorină.

Vizita oficialilor guvernamentali

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au efectuat o vizită la depozitul amplasat pe teritoriul S.A. „Moldova Film” din Chișinău, unde erau colectate donații pentru refugiați.

Sursa: Almanah Politic 2022  

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...