[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Martie 2023 10:31

Partidul „ȘOR” solicită majorarea, de la 5 la 10 mlrd. lei, a Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, ca să fie achitate facturile cetățenilor

Deputații Partidului „ȘOR” au lansat inițiativa de a majora, de la 5 la 10 miliarde de lei, a Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, ceea ce va permite ca Guvernul să achite integral facturile populației în perioada de iarnă, informează TRIBUNA.

Potrivit deputatei, proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament.

Ea a solicitat ca documentul să fie inclus astăzi pe ordinea de zi a Parlamentului și atunci la ședință va participa și fracțiunea pe care o reprezintă. În caz contrar, deputații Partidului „ȘOR” se vor alătura protestatarilor din fața Parlamentului.

Marina Tauber i-a îndemnat și pe ceilalți deputați din opoziție să urmeze acest exemplu. „Din 2021, tarifele pentru resursele energetice au crescut. Gazele naturale s-au scumpit de 6,3 ori, de la 4,6 lei pentru un metru cub până la 29,27 lei. Energia electrică s-a scumpit de la 1,51 l/kwh până la 3,82 l/kwh sau de 2,5 ori. Tariful pentru energia termică a crescut de la 1.250 l/Gcal până la 3.636 l/Gcal sau de trei ori. În același timp, guvernul a indexat pensiile și ajutoarele sociale cu doar 14,1%, deși rata reală a inflației a depășit 30%. Nivelul sărăciei a atins cote catastrofale, în special în zonele rurale, unde 50% dintre oameni au venituri sub nivelul minimului de existență”, a specificat politiciana.

Vicepreședintele Partidului „Șor” a atenționat că, în aceste condiții, este absolut necesară plata integrală de către Guvern a facturilor pentru lunile de iarnă, ceea le va permite oamenilor să scape de datorii. În plus, compensarea integrală ar trebui să se bazeze pe o metodologie clară și inteligibilă.

„Amintim istoria site-ului lemne.md – oamenii de la sate nu au văzut până acum lemne de foc la prețurile vechi. Prin urmare, considerăm că inițiativa privind compensarea integrală a facturilor – pentru gaze naturale, energie electrică și încălzire – este absolut justificată. Mai mult, această măsură se aplică doar pentru perioada rece a unui singur an – anul curent. Așa că acum totul depinde de guvernare”, a declarat Marina Tauber.

Ea a amintit, de asemenea, că inițiativa nu contravine Acordului de asociere cu UE și că aproape 800.000 de cetățeni au semnat în sprijinul acesteia.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...