[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Martie 2023 16:00

(ACUM 1 AN) Declarația PSRM

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 16 martie 2022.

Evghenii Sîrbu a demisionat

Guvernul, în ședință, a votat pentru încetarea mandatului directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor – Evghenii Sîrbu, în baza cererii de demisie.

Donație din partea României

Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale, a recepționat o donație de 55 de tone de produse nealimentare din partea României. La eveniment au participat: Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale; Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului; Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Propunerile lui Igor Dodon

Liderul A.O. „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, Igor Dodon, fost Președinte al țării, a constatat că inflația în Republica Moldova în februarie a ajuns la 18,5%, fiind cea mai mare în Europa, și a venit cu o serie de propuneri pentru a fi evitată o criză economică gravă.

Reacția lui Ilan Șor

Ilan Șor, președintele Partidului „Șor”, într-un mesaj video, a declarat că Rezoluția APCE referitoare la regiunea transnistreană implica riscuri majore pentru securitatea cetățenilor moldoveni, iar faptul că a fost adoptată tocmai în acel moment complica și mai mult situația.

Proiect de lege al Blocului

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în Parlament, un proiect de lege prin care se propunea simplificarea procedurii de acordare a pensiei. Despre acesta a vorbit deputatul Elena Bodnarenco în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația PSRM

Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), vicepreședintele Parlamentului, împreună cu membrii Comitetului Executiv, a susținut un briefing, în cadrul căruia a expus poziția partidului față de rezoluția adoptată recent de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în care se menționa că Transnistria este „teritoriu ocupat de către Federația Rusă”.

Vizita consilierilor municipali

Consilierii municipali din cadrul fracțiunii PSRM au efectuat o vizită de lucru la Î.M. Parcul Urban de Autobuze, pentru a se documenta despre problemele existente și a oferi sprijinul posibil necesar.

Republica Moldova a finalizat procesul de sincronizare la ENTSO-E

Operatorii de Transport și Sistem de energie electrică din Europa Continentală au realizat sincronizarea de urgență a Sistemului de Energie Continental European al ENTSO-E cu sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Moldovei.

Anunț de majorare a pensiilor

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei conferințe de presă, au anunţat că pensiile vor fi indexate și majorate de la 1 aprilie.

Klaus Iohannis – la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile s-au referit la situația de securitate din regiune și problema refugiaților care părăseau Ucraina, fugind de război. Ulterior, oficialii au făcut declarații pentru presă. Totodată, în marja întrevederii președinților, viceprim-ministrul Nicu Popescu a discutat cu omologul român, Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe al Spaniei, în vizită oficială

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu l-a primit la MAEIE pe omologul spaniol, José Manuel Albares. Ulterior, ei au făcut declarații pentru presă. Cu oficialul spaniol s-au mai întâlnit: Președintele Maia Sandu; Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman; președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac; președintele și membrul Grupului de prietenie cu Spania, Veronica Roșca și Viorel Barda; Premierul Natalia Gavrilița.

30 de ani de relații diplomatice Republica Moldova-Japonia

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Japonia, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și omologul său japonez, Hayashi Yoshimasa au efectuat un schimb de mesaje de felicitare și au discutat despre situația din regiune în cadrul unei convorbiri telefonice.

Comentariul MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu un comentariu referitor la așa-zisul ,,referendum privind statutul Crimeii” – organizat la 16 martie 2014, „de Federația Rusă, preluând prin forță armată instituțiile de putere în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol”.

Sursa: Almanah Politic 2022  

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...