[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial12 Martie 2023 13:10

Amenințările fanteziilor despre superioritatea înnăscută

Președintele Woodrow Wilson, în anul 1919

„America e unica națiune idealistă în lume. … Este forța idealistă extraordinară a istoriei. … Eu, spre exemplu, cred în destinul Statelor Unite mult mai profund decât în orice altceva omenesc. Eu cred că ea (Uniunea – SUA) deține energia spirituală, care nu o are nicio altă națiune, și poate contribui la eliberarea omenirii…

În războiul mare (războiul civil în SUA) America a avut privilegiul infinit de a-și satisface destinul, și de a salva lumea.”

———————————

Președintele Lyndon Johnson, în anul 1965 (despre războiul în Vietnam)

„Istoria și realizările noastre ne-au impus principala noastră responsabilitate de a proteja libertatea pe pământ.”

———————————

Președintele Ronald Reagan, în anul 1982

„Întotdeauna am crezut, că acest pământ uns (miruit) a fost separat într-un mod neobișnuit; că un plan divin a plasat acest continent extraordinar aici, între oceane pentru a fi găsit de oamenii din toate colțurile pământului, care au o dragoste specială față de credință și libertate.”

——————————-

Marea majoritate a mesajelor liderilor SUA vorbesc despre unicitatea națiunii lor și clar o ridică peste celelalte. Americanii s-au autoconvins, și se conving în continuare, că sunt superiori altor popoare, că au drepturi deosebite, că sunt unicii care pot să judece și să corecteze alte popoare, inclusiv cu forța.

Indiferent de polemică, SUA are dreptate – dreptate irefutabilă.

Numai națiunea americană este apărătoarea libertății pe pământ – celelalte națiuni sunt amenințări ale libertății.

Această halucinație a adus SUA de la un experiment frumos de construcție a unui model nou de republică, la o Americă (auto-desemnată în calitate de) procuror, judecător și călău al omenirii.

Zecile de războaie, prin care SUA a intrat în alte țări, le-a dărâmat orânduirea socială, le-a distrus orașele și economia, le-a lăsat slabe înecate în haos – nu au determinat elitele SUA să își revadă practicile de relaționare cu alte națiuni, să își schimbe atitudinea față de drepturile altor popoare și oameni.

După fiecare război SUA a investit și mai mult în sporirea forțelor militare, în tot felul de tehnică de război – tancuri, corăbii și avioane de luptă, și în arme tot mai distrugătoare.

Toate națiunile numeroase, exagerând în propagandă, riscă să cadă pradă fanteziilor despre superioritatea înnăscută. Când ele cad sub influența acestor fantezii – ele devin pericol global.
Așa au fost spaniolii în secolul șaisprezece; francezii în șaptesprezece; englezii în optsprezece; germanii, japonezii, rușii și americanii în veacul douăzeci.
Acum, pe lângă fanteziile despre superioritate ale SUA și ale Rusiei, evoluează vertiginos fanteziile Chinei și se plămădesc ale Indiei.
Doar că ei toți sunt prea puternici și distrugători – competiția ambițiilor lor ne poate distruge pe toți.

Toată lumea are ce învăța de la SUA – fără îndoială.

Dar, și SUA are ce învăța de alții: de la francezi – eleganță și rafinament; de la germani – echilibru și disciplină; de la chinezi – a vorbi mai puțin și a avea răbdare; de la națiunile sărace – simplitate și modestie.

Și cu toții trebuie să învățăm să ne respectăm diferiți cum suntem, și să ne tratăm ca pe egali.

Vitalie Dragancea

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...