Este lăudabil faptul că Ministerul Finanțelor din timp a pornit lucru pentru aprobarea politicii fiscale pentru 2024. Însă, era mai important ca instituția respectivă să aducă mai multă claritate în politica fiscală pentru anul curent. Declarația a fost făcută de ex-deputatul Alexandru Slusari, informează TRIBUNA.
Potrivit spuselor sale, „mediul de afaceri din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii așa și nu a înțeles cum se aplică facilități fiscale la plata impozitului pe venit. Fostul guvern a formulat acest subiect așa de ambiguu, căci nu este clar dacă întreprinderi sunt scutite timp de trei ani de impozit pe venit nerepartizat ca dividende sau este vorba doar de amânarea plăților. Și dacă antreprenorii vor fi scutiți, atunci facilitățile se aplică pentru tot venit nerepartizat sau doar pentru cel reinvestit. Mediul de afaceri este revoltat că timp de aproape 3 luni nu poate obține un răspuns oficial și răspicat de la Ministerul Finanțelor”.
„Aceeași neclaritate există cu restituirea TVA în debet, altă inovație în politica fiscală. Codul Fiscal modificat prevede că începând cu 1 ianuarie 2023 agenți economici au dreptul la rambursarea lunară a TVA în cont, acumulată începând cu anul curent. Este o practică europeană salutabila și demult așteptată de business. Doar că suntem deja în martie, însă nu avem Regulamentul de rambursare a TVA nici măcar ca proiect, expus pentru consultări publice”, a menționat el.
Alexandru Slusari a mai spus că, ministrul precedent al Finanțelor, chiar dacă provenea din societate civilă, a avut o comunicare foarte proastă și neglijentă cu mediul de afaceri.
„Nu țin minte când businessul a fost tratat cu atâta aroganță din partea Ministerului Finanțelor. Nouă conducere a instituției este obligată să recupereze urgent acest handicap și trebuie să înceapă cu explicații și corecturi pe subiecte, menționate mai sus”, a declarat fostul parlamentar.