În ultimii 3 ani Republica Moldova s-a împrumutat de zece ori mai rapid decât a făcut-o în ceilalți ani. Concluzia aparține lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și a fost făcută în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, informează TRIBUNA.
Potrivit expertului, datoria externă a Republicii Moldova în 2004 a fost în scădere. De atunci și până în 2008 a fost relativ stabilă. Din 2009, an de criză, statul a început să se împrumute pe extern destul de masiv. Dacă nu primea acel suport nu avea cum să achite pensiile. Din 2020 datoria externă a crescut practic de două ori pe fundalul pandemiei de COVID-19. Dacă nu venea acel suport extern, în special de la FMI, nu era să fie executat bugetul de stat. Anul 2021 tot a fost un an greu din cauza creșterii neașteptate a prețurilor la toate produsele de primă necesitate. În 2022, fără suportul extern, pe fundalul crizei energetice, nu era posibil să supraviețuiască moldovenii. Anul trecut, datoria externă a crescut cu 553 de milioane de dolari, recordul absolut, după cel din 2020, când a fost de 537 de milioane de dolari.
„Ultimii trei ani sunt ani de referință în istoria țării. A fost majorată datoria externă cam cât a fost ea în ultimii 30 de ani. În ultimii trei ani, Republica Moldova s-a împrumutat de zece ori mai rapid decât făcut-o în anii precedenți”, a spus Veaceslav Ioniță.
Totodată, economistul, cu referire la datoria internă, a declarat că datele din luna februarie curent arată că aceasta era de 35,1 miliarde de lei.
„Datoria internă a avut o stabilitate până în 2013. Din 2014 statul s-a împrumutat destul de activ de la băncile moldovenești pentru investiții. În 2016, când garanțiile guvernamentale s-au transformat în datorie de stat, datoria internă brusc a crescut cu 11,8 miliarde de lei, ajungând la 21,5 miliarde de lei. Până în 2019 a rămas la același nivel. În 2020 a crescut pe fundalul pandemiei. În 2021 din nou a crescut. În 2022 nu a avut creștere, deoarece Guvernul a ales să se împrumute mai mult din exterior din cauza că dobânda la împrumuturile interne erau foarte mari. A fost de doar 1,2 miliarde de lei creșterea datoriei interne în 2022, iar în primele două luni ale anului curent de 600 de milioane de lei creștere”, a explicat el.