[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Februarie 2023 13:00

(ACUM 1 AN) Conferința lui Mihai Ghimpu

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 25 februarie 2022. 

Donații pentru refugiați 

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații în sprijinul poporului ucrainean. Primăria municipiului Chișinău a deschis punctul de colectare a donațiilor pentru refugiați – la MoldExpo.

Mesajul Irinei Vlah

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a venit cu un mesaj video public către cetățeni în contextul conflictului militar tensionat din Ucraina. Ea a îndemnat la calm.

Conferința lui Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre situația politică a Republicii Moldova și pericolul unei agresiuni militare din partea Federației Ruse. Potrivit lui, unica soluție pentru Republica Moldova era unirea cu România.

Decizia CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a fost suspendat temporar accesul public asupra unor resurse informaționale ale instituției. Decizia a fost adoptată unanim de către membrii Comitetului pentru managementul riscurilor din cadrul CEC.

Administrator nou la „Avia Invest”

Sergiu Chetraru a fost numit administrator la S.R.L. „Avia Invest”, pe perioada stării de urgență, după ce Boris Salov a fost suspendat din această funcție.

Premierul – la frontieră

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o convorbire telefonică cu Ingrida Šimonytė, Prim-ministrul Lituaniei, despre situația de securitate din regiunea noastră și provocările cu care se confrunta Republica Moldova în acest context. De asemenea, Premierul a mers la punctul de trecere a frontierei de la Palanca, pentru a vedea cum decurge procesul de primire și gestionare a fluxului de cetățeni străini.

Deciziile CSE

Comisia Situații Excepționale (CSE) a adoptat o serie de măsuri pentru prevenirea creșterii nejustificate a prețurilor, dar și pentru asigurarea eficientă a protecției cetățenilor care veneau din Ucraina, refugiindu-se de consecințele războiului din țara vecină.

Solicitarea Partidului „Șor”

Partidul „Șor” a cerut autorităților Republicii Moldova să adopte un șir de măsuri sociale și fiscale, în condițiile conflictului armat din Ucraina și a tensiunilor din regiune, care au adâncit și mai mult criza social-economică din țară.

Evenimente la Președinție

Președintele Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, a venit noi îndemnuri către cetățeni – să fie mobilizați și solidari, să nu se lase manipulați de informații false. În aceeași zi, ea a a avut o discuție, la Președinție, cu reprezentanții partidelor extraparlamentare, dar și o discuție telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. De asemenea, Maia Sandu a discutat la telefon cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Vasile Bolea, la Palanca

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a inspectat zona de Punct de Trecere a Frontierei Palanca, în apropierea căreia administrația raionului a organizat un orășel de triere pentru refugiații din Ucraina, de circa 350 de locuri.

Vladimir Bolea, la o ședință a AP OSCE

Vladimir Bolea, șeful delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), a participat la ședința Comitetului Permanent al AP OSCE, care s-a desfășurat în format mixt.

Activitățile ministrului de Externe

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a avut o discuție telefonică cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian; a făcut schimb de mesaje de felicitare cu omologul său finlandez,  Pekka Haavisto, cu ocazia a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Moldova-Finlanda; a participat la Reuniunea Extraordinară a Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate în Europa desfășurată la nivel ministerial; a desfășurat o convorbire telefonică cu James Cleverly, ministrul pentru Vecinătatea Europeană și Americi din Marea Britanie.

sursa: Almanah Politic 2022

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...