[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Februarie 2023 14:00

Oamenii săptămânii: Salvatorii moldoveni care au fost în misiune în Turcia 

Echipa TRIBUNA a decis că, la finalul acestei săptămâni, nu vom avea „Omul săptămânii” și nu va fi un politician, astfel ca o excepție „Oamenii săptămânii” sunt salvatorii moldoveni care au participat la misiunea internațională în Turcia, încheiată în seara zilei de 15 februarie curent. 

Echipa de intervenție, formată din 55 de salvatori, dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și cu 2 câini de căutare, pe parcursul realizării misiunii internaționale, au reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit, unde se afla mai mult de 4 zile.

Tot specialiștii moldoveni, fiind în grupuri mixte cu salvatorii din Ungaria, Mexic, Olanda și Turcia, au efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperare a cadavrelor.

La final, autoritățile turcești le-au mulțumit salvatorilor moldoveni pentru curajul, devotamentul și sacrificiul depus în activitățile de căutare-salvare pe parcursul a 7 zile de misiune continuă.

Ieri, la revenire în țară, Premierul Dorin Recean le-a spus: „Ați parcurs peste 2000 de km pentru a ajunge în zona devastată, demonstrând că poporul Republicii Moldova este solidar cu celelalte țări participante la această misiune. Ați lucrat în peste 220 de blocuri pe o suprafață de 8 km pătrați, iar după o intervenție care a durat mai mult de 2 ore ați reușit să salvați un copil. Vă mulțumim pentru aceste rezultate și pentru că steagul țării noastre a fost purtat cu mândrie”.

La rândul său, șeful IGSU, Alexandru Oprea, a menționat că, aceasta a fost prima misiune a echipei de căutare – salvare în mediile urbane și a doua participare a salvatorilor din Republica Moldova la o misiune internațională. Totodată, Alexandru Oprea a accentuat că, datorită pregătirilor din ultimii ani, echipa țării noastre este la același nivel profesional ca și celelalte echipe din lume și a mulțumit, în context, Guvernului pentru susținerea eforturilor salvatorilor.

Amintim că, echipa de salvatori ai Republicii Moldova a pornit în misiunea internațională pe date de 6 februarie 2023, pentru a acorda ajutor poporului turc. 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...