[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii17 Februarie 2023 16:00

Vlad Filat: Reunificarea celor două state românești trebuie mai întâi asumată de lideri

Ex-Premierul Vlad Filat afirmă că greșeala politicienilor e că unionismul a fost limitat la podul de flori și poezii, dar și că Reunificarea celor două state trebuie asumată mai întâi de lideri, informează TRIBUNA.

„În cadrul dezbaterii filosofiei istoriei la început de secol XX s-au duelat două idei relevante, prima reprezentând occidentul și care spunea că istoria este ceea ce lasă eroii pe nisipul timpului și o a doua sovietică, a lui Plehanov, ce spunea că istoria o fac doar masele. Fără a minimaliza rolul poporului în marile decizii ale unei națiuni trebuie precizat că Reunificarea celor două state românești trebuie mai întâi asumată de lideri, apoi realizată împreună cu cetățenii. Așadar, invocarea sondajelor în chestiunea reunificării României nu este doar contraproductivă și irelevantă, dar începe să devină o scuză pentru liderii politici, care în umbra sondajelor își justifică un antiunionism mascat și desuet”, a declarat el.

Din păcate – a mai spus politicianul – timpul nu mai are răbdare cu noi, cu Republica Moldova.

„Riscurile și amenințările externe, perpetuarea unor vulnerabilități interne proprii, dar și cele create și exploatate de Rusia la nivelul statului, îngustează din ce în ce mai mult opțiunile Republicii Moldova. Cu toții am greșit, într-un fel sau altul, când am limitat unionismul la poduri de flori și poezii menite a ne alina rănile pe care istoria strâmbă ni le-a lăsat în mentalul colectiv. Nu are sens să se perpetueze o narațiune despre națiuni civice ce ar putea aduce raiul în neantul moldo-vlah dintre Prut și Nistru”, a menționat el.

Vlad Filat a subliniat că, cât mai avem timp, măcar să încercăm să abordăm serios, la nivel de state, această șansă pentru că istoria niciodată nu iartă celor ce dau cu piciorul oportunităților.

„Dacă nu vom fi la masa istoriei vom fi în meniul ei”, a conchis el.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...