[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2023 15:53

Sergiu Litvinenco: A fost o onoare să-mi servesc țara!

Fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că a fost o onoare pentru el să muncească alături de o echipă de profesioniști, informează TRIBUNA. 

El punctează că reformele pe care le-a demarat în această perioadă au fost așteptate decenii la rând.

„Tocmai de aceea, atât eu, cât și colegii mei, ne-am dorit ca aceste transformări să fie ireversibile, iar noi toți, oamenii acestei țări, să nu mai ajungem niciodată în situația în care legea să fie sfidată, iar justiția, călcată în picioare.

Reforma de curățare a sistemului de justiție de oameni corupți și lipsiți de integritate a întâmpinat o rezistență dură anume din cauza marilor corupți, care s-au simțit de neînvins ani la rând și nu au vrut să cedeze sferele de influență. În curând vom avea un nou Consiliu Superior al Magistraturii, o componență reînnoită a Consiliului Superior al Procurorilor, iar până la final de an – o nouă Curte Supremă de Justiție. Procesul de curățare va continua și la nivelurile următoare. Acest proces de curățare va da rezultate tot mai evidente în special pe termen mediu și lung.

Astăzi, în Moldova, dosarele penale pot fi judecate în lipsa persoanei, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la judecată. Asta ne va permite tragerea la răspundere a infractorilor care au fugit din țară și să confiscăm averea lor. De asemenea, au fost inițiate investigații penale față de lideri și exponenții tuturor grupărilor oligarhice, dar și asupra persoanelor care au furat din banii publici. Tot în anul curent am demonstrat și primele succese în returnarea unor active ale statului. Ne-am bucurat cu toții când Aeroportul Internațional Chișinău a revenit Statului și cetățenilor. Astfel de vești bune pentru oameni vor tot continua să vină”, spune Litvinenco.

Totodată, el este sigur că Guvernul care va fi învestitit azi împreună cu echipa Ministerului Justiției vor merge înainte pe calea reformelor pe care le-a inițiat.

„Moldova are potențial să devină un model de democrație europeană. Depinde de noi toți ca acest obiectiv ambițios să devină realitate. Eu cred că și în Moldova poate fi edificat un stat de drept veritabil! Vă mulțumesc tuturor! A fost o onoare să-mi servesc țara!”, spune Litvinenco.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...