[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Februarie 2023 09:00

(ACUM 1 AN) PDM, la 25 de ani

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 8 februarie 2022. 

Conferința Nataliei Gavriliță

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și România, planificată pentru 11 februarie.

PDM, la 25 de ani

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a împlinit 25 de ani de la fondare. Liderul interimar al PDM, Monica Babuc a declarat că partidul se poate mândri cu istoria sa, știe să învețe din greșeli, iar participarea PDM la dezvoltarea țării „înseamnă o impunătoare marjă de succes a țării și a cetățenilor”.

Demisie la ANSC

Iacob Plămădeală, consilier pentru soluționarea contestațiilor de la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), a demisionat din funcție.

Sondajul CBS Research

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” de la Chișinău și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C.Brătianu” de la București au prezentat, în capitala României, un sondaj realizat de CBS Research, care arăta că, în caz de alegeri parlamentare, Blocul electoral PCRM+PSRM ar fi obținut 25,2%, Partidul Acțiune și Solidaritate – 22,7%, iar Partidul „Șor” – 8,1%.

Un nou mandat 

Comisia Electorală Centrală a inițiat procedura de validare a unui mandat de deputat. Urmare a decesului Svetlanei Căpățînă, deputat în fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, mandatul urma să fie atribuit lui Alexandr Nesterovschi.

Compensație pentru pâine

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat un proiect de lege ce prevedea introducerea compensației pentru majorarea prețurilor la pâine în mărime de 100 de lei pentru beneficiarii de pensie mai mică sau egală cu 3000 lei. Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de Tatiana Cunețchi.

Solicitările transportatorilor 

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto și Asociația Patronală a Profesioniștilor în Transporturi „Transportatorul” s-au adresat din nou Guvernului și au cerut întreprinderea unor măsuri urgente de redresare a situației din domeniu, în legătură cu creșterea prețurilor la combustibil.

Prima întrevedere a lui Igor Dodon în noua postură

Asociația Obștească „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” și-a început activitatea. Igor Dodon, în calitate de președinte, a avut prima întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Deciziile CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în ședință, Planul de acțiuni al instituției pentru anul 2022, dar și Raportul de activitate pentru anul 2021.

Propunerile lui Dinu Plîngău

Fostul deputat Dinu Plîngău, președintele interimar al Platformei Demnitate și Adevăr, a salutat elaborarea unui nou Cod Electoral de către Comisia Electorală Centrală și a venit cu o serie de propuneri în acest sens.

Listă publicată de Dumitru Diacov

Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la fondarea partidului, a publicat lista primului Consiliu Național și al Biroului Executiv ales la 8 februarie 1997, pe atunci al Mișcării pentru o Moldovă democratică și prosperă.

Mesajul Partidului „Șor”

Echipa Partidului „Șor” a transmis sincere condoleanțe colegei Violeta Ivanov și familiei, în legătură cu decesul subit al mamei sale.

Protest la „Franzeluța”

Aproape o sută de oameni au participat la un flashmob organizat în fața întreprinderii de stat „Franzeluța”, pentru a-și arăta nemulțumirea față de creșterea prețului la pâine. Protestul a fost organizat de Partidul „Șor”. Oamenii au cerut demisia Guvernului și ieftinirea produselor de panificație.

sursa: Almanah Politic 2022

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...