Parlamentul și-a reluat activitatea de la 1 februarie curent, iar, la 2 februarie, în cadrul ședinței plenare, șeful Legislativului, Igor Grosu, care e și liderul partidului de guvernare, a prezentat prioritățile Parlamentului (care de altfel sunt și prioritățile guvernării, care deține majoritate parlamentară – 63 de mandate) pentru sesiunea de primăvară. TRIBUNA a analizat discursul oficialului și a realizat, pentru această duminică, „TOP-5 priorități ale Parlamentului în noua sesiune”.
1.Creșterea economică
Una dintre prioritățile de bază ale Parlamentului este creșterea economică. „Vreau să ne îndreptăm eforturile în a asigura condiții bune de dezvoltare a afacerilor în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. În pofida crizelor existente, trebuie să facem totul ca să deschidem cât mai multe locuri de muncă bine plătite în Moldova… În următoarea perioadă e important să facem un efort masiv de eliminare a birocrației din diferite sectoare ale economiei. O să simplificăm proceduri, o să eliminăm bariere și o să eliberăm economia”, a declarat Igor Grosu.
2.Dezvoltarea localităților
O altă prioritate – dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. „Primăvara trecută am lansat programul național „Satul european”, iar primele roade deja sunt vizibile în școlile, grădinițele din localități, dar și și în casele oamenilor prin proiecte de asigurare cu apă și canalizare… Dar să țineți minte un lucru – Moldova se poate dezvolta doar dacă autoritățile centrale și cele locale vor lucra în parteneriat”, a spus oficialul.
3.Sporirea eficienței energetice
O altă prioritate a Parlamentului este reducerea dependenței energetice, sporirea eficienței energetice. „Acum trebuie să lansăm și să sprijinim cât mai multe proiecte de generare a energiei verzi, a energiei regenerabilă, mai multe panouri solare și mai multe instalații eoliene. Până în 2025, ne propunem ca cel puțin 30% din energia consumată în Moldova trebuie să fie produsă din surse regenerabile proprii. De asemenea, trebuie să sporim eficiența energetică a edificiilor publice”, a subliniat Igor Grosu.
4.Racordarea legislației
O altă prioritate a Legislativului este racordarea legislației. „În iunie 2022, țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea europeană rămâne o prioritate a guvernării. Este proiectul nostru de țară și aici rog să atragem o atenție sporită la racordarea legislației noastre la acquis-ul UE, precum și realizarea Planului de accelerare a implementării angajamentelor ce reies din Opinia Comisiei Europene”, a explicat liderul partidului de guvernare.
5.Reforma justiției și combaterea corupției
Una dintre prioritățile de bază ale Parlamentului rămâne reforma justiției și combaterea corupției. „Lucrurile se mișcă mai greu decât ne-am dori. Avem nevoie de acțiuni rapide și incisive în combaterea corupției… Și în ciuda rezistenței fără precedent din partea corupților din sistemul de justiție, nu vom ceda și vom duce la capăt toate angajamentele care ni le-am asumat – să reformăm cât mai repede Curtea Supremă a Justiției, să accelerăm votarea legii evaluării integrității tuturor judecătorilor și procurorilor, ca să avem un Consiliu al Magistraturii nou, un Consiliul al Procurorilor nou și toți din sistem evaluați”, a subliniat Igor Grosu.