[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important4 Februarie 2023 13:00

(ACUM 1 AN) Dmitri Constantinov - președinte al APG

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 4 februarie 2022. 

Întâlniri la Parlament

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu şeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin, iar Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Angela Ganninger.

Nicu Popescu – în Ungaria

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu a întreprins o vizită în Ungaria, la invitația ministrului Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, cu care a avut o întrevedere și a susținut o conferință de presă. El a mai discutat cu Róbert Ésik, directorul executiv al HIPA și cu viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjén.

Igor Dodon, la o familie cu mulți copii

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon a vizitat o familie cu mulți copii din raionul Hâncești. Cu sprijinul inclusiv al altor persoane, le-a oferit copiilor mai multe obiecte necesare, produse alimentare, fructe, haine și jucării.

Dorin Recean – la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat decretul prin care Dorin Recean a fost numit consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, din 7 februarie. De asemenea, Tatiana Tabuncic, conferențiar universitar și prodecan al Facultății de Drept a USM, doctor în drept, a fost desemnată în calitate de membru al Consiliului de Integritate, pe un termen de cinci ani.

Decizia Ministerului Justiției

Ministerul Justiției a selectat un membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor din partea societății civile. Era vorba de Alexandru Postica.

Dmitri Constantinov – președinte al APG

Dmitri Constantinov a fost ales președinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), după 14 tentative eșuate. El a fost unicul candidat și l-au votat 18 deputați.

Detalii despre percheziții

Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre rezultatul perchezițiilor efectuate în ziua anterioară la cei 13 ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Decizie privind cei cinci foști deputați

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis că, cei cinci foști deputați – Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi, reținuți anterior pentru 72 de ore într-un dosar de îmbogățire ilicită, vor rămâne în arest preventiv pentru 20 și, respectiv, 30 de zile.

Acuzații în adresa lui Ion Ceban

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, a acuzat primarul general al capitalei, Ion Ceban, că adună bani pentru noul său partid prin întoarcerea a 75 de gherete în Chișinău fără licitație și riscă să prejudicieze bugetul municipiului Chișinău cu circa 100 milioane de lei.

Noi posibilități de finanțare

Reprezentanții Guvernului și Parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat noi posibilități de finanțare pentru antreprenorii mici și mijlocii, prin introducerea unei noi modalități de a garanta împrumuturi – garanțiile de portofoliu.

Declarația Platformei DA

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), într-o declarație, a spus că nu împărtășește ideea autorităților precum că toate scumpirile în Republica Moldova sunt doar consecințele tendințelor mondiale și că populația urmează să se racordeze la ele. Potrivit formațiunii, greșelile și incompetența guvernării agravau dramatic creșterea prețurilor la alimente.

Propunerea Partidului „Șor”

Partidul „Șor” a propus alocarea de către Guvern a unui ajutor unic în valoare de 10 mii de lei, pentru a-i ajuta pe oameni să depășească mai ușor criza economică care a lovit Republica Moldova. Despre aceasta a vorbit Ilan Șor într-o adresare video publicată pe pagina sa de Facebook.

sursa: Almanah Politic 2022

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...