[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news4 Februarie 2023 09:00

A cerut „Energocom” copia contractului privind împrumutul de 1050 mln. lei! Liviu Vovc: Cetățenii au dreptul să știe 

Liviu Vovc, secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), spune că „avem dreptul la transparență”, în contextul în care „la data de 19 octombrie 2022, prin dispoziția CSE nr. 43, a fost luată decizia de a oferi S.A. ,,Energocom” 1050 de milioane de lei din contul bugetului de stat. Mai apoi, această sumă urma să fie oferită S.A. ,,Moldova Gaz” în baza unui contract de împrumut, cu gajarea părții sociale deținute de către S.A. ,,Moldova Gaz” în capitalul SRL ,,Moldovatransgaz”. La acel moment CSE a decis, prin derogare de la legislație, că acest contract de împrumut va fi făcut fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestor două companii”, informează TRIBUNA.

„În tot acest timp am încercat să înțeleg legalitatea acestui contract, dacă Gazprom, care este acționar majoritar la S.A. ,,MoldovaGaz”, nu a avut obiecții cu privire la gaj, dacă nu există riscul de a rămâne fără acest MILIARD de lei. În cadrul emisiunilor și a conferințelor de presă, atât directorul Moldovagaz, cât și prim-ministrul și ministrul infrastructurii au oferit răspunsuri evazive și asigurări sterile. Contractul nu a mai fost făcut public”, a declarat politicianul.

Liviu Vovc a mai spus că, în contextul în care banii împrumutați au fost scoși din bugetul de stat, care este format inclusiv din contribuțiile cetățenilor, și ținând cont că această tranzacție nu are temei de a fi ascunsă sub argumentul „secretului comercial”, a solicitat ieri S.A. ,,Energocom” copia contractului de împrumut și de gaj, iar Guvernului stenograma ședinței CSE din 19 octombrie 2022.

„Cetățenii au dreptul să știe cum sunt administrați banii statului”, a conchis fostul deputat.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...