[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii1 Februarie 2023 06:52

Concluzie: Putem să-l iubim pe Vlad Filat ori, dimpotrivă, să-l urâm, dar justiția trebuie să-și facă treaba...

„Putem să-l iubim pe Vlad Filat ori, dimpotrivă, să-l urâm, dar justiția trebuie să-și facă treaba. Uneori, dar foarte rar, din păcate, chiar asta se întâmplă”. Declarația a fost făcută de jurnalistul Valeriu Reniță cu referire la decizia de ieri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în privința premierului (2009-2013), care fusese condamnat de instanțele judecătorești din Republica Moldova, informează TRIBUNA.

El a constatat că, CtEDO a decis că fostului Prim-ministru i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și a condamnat Republica Moldova. „Ultima urmează să achite deținutului despăgubiri în mărime de 7.500 euro. Cum ar veni, câte 833 de euro pentru fiecare an de condamnare greșită. Jalnică echitate. Cine își aduce aminte de barba neagră și aspră a lui Filat imediat după eliberare și de primele lui declarații, care mai purtau mirosul greu al celulei, are la ce reflecta”, a notat comentatorul politic.

Valeriu Reniță a mai spus că „unii zic, că nu-i bai să încătușezi un premier, oricum Filat ar fi avut pentru ce să fie tras la răspundere. Numai că asta decide justiția”. „E adevărat că ex-premierul este unul dintre puținii deținuți în urma unui proces înscenat, care a putut beneficia de reabilitare datorită faptului că unele cazuri de rezonanță ajung să fie rezolvate de CtEDO. Avocații moldoveni vă pot mărturisi despre zeci și sute de oameni nevinovați, care au înfundat pușcăria și nu au posibilitatea ori norocul ca dosarele lor să ajungă pe masa instanței de judecată europeană”, a mai menționat el.

Potrivit jurnalistului, „mulți dintre cei suferinzi și nedreptățiți declară în clocotul emoțiilor negative, firești de altfel, că sistemul nostru de justiție ar merita un tratament pe potriva celui din lagărele de exterminare. Actuala putere a jurat să reformeze justiția, dar, de fapt, se joacă cu ea, flirtează ori colaborează cu judecătorii și procurorii corupți, care continuă să-și bată joc de viața moldovenilor. Dacă nu vor curma această practică, a prezis Filat, guvernanții de azi vor repeta soarta lui Plahotniuc”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...