[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Februarie 2023 21:16

(ACUM 1 AN) Sesizarea socialiștilor

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 1 februarie 2022.

Mesaje pentru administrația publică locală

Cu ocazia Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, mai mulți demnitari de stat și politicieni au adresat mesaje de felicitare: Maia Sandu, Natalia Gavrilița, Igor Grosu, Andrei Năstase, Ion Ceban, Igor Dodon, Ruslan Codreanu, Monica Babuc și alții.

Acuzațiile lui Dinu Țurcanu

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a declarat, într-un live pe Facebook, că guvernarea PAS folosea poliția și CNA pentru a-i intimida pe membrii Comisiei teritoriale pentru sănătate publică din Orhei.

Plângerea conducerii Primăriei capitalei

Primarul general al municipiului Сhișinău, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi, au depus o plângere la Procuratura Generală pe „acțiunile ilegale” întreprinse de Guvern și Comisia Națională pentru Situații Excepționale privind majorarea prețului la gazele naturale retroactiv, începând cu o dată anterioară (din 1 ianuarie 2022).

Sesizarea socialiștilor

Deputații socialiști, Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat magistraților să se expună pe marginea constituționalității includerii în ordinea de zi a ședinței extraordinare a Parlamentului din 21 ianuarie a trei subiecte cu titlu de supliment.

Oficial croat, la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe al Croației, Gordan Grlić Radman s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău. El a avut întrevederi cu: Nicu Popescu, ministru de Externe, cu care a susținut o conferință de presă; Maia Sandu, șeful statului; Doina Gherman, președintele Comisiei politică externă a Parlamentului; Sergiu Gaibu, ministrul Economiei.

Inițiativa Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a înaintat Parlamentului o inițiativă legislativă prin care propunea punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.

Deputații, la CNA

Deputații Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului au întreprins o vizită de informare la Centrul Național Anticorupție (CNA). De asemenea, membrii Comisiei, în ședință, au aprobat componența subcomisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații și Securitate.

Testul pozitiv al Premierului

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că a efectuat testul PCR pentru detectarea virusului Sars-Cov-2 și era pozitiv, astfel urma să lucreze câteva zile la distanță.

Angajări la Președinție

Instituția prezidențială a anunțat concurs pentru ocuparea mai multor funcții vacante. Președinția își propunea selectarea unor funcționari profesioniști și integri.

Andrei Cebotari – desemnat la CSP

Andrei Cebotari a fost desemnat învingător al concursului pentru selectarea candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea Parlamentului.

Acuzațiile PAS

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul unei conferințe, a lansat o serie de acuzații în adresa primarului general al municipiului, Ion Ceban, cu privire la autorizarea mai multor construcții „ce vor paraliza sectoarele din capitală”.

O nouă inițiativă

Radu Marian a anunțat că, împreună cu mai mulți colegi – deputați din PAS, a înregistrat un proiect de lege ce urma să permită acceptarea bonurilor fiscale în calitate de documente contabile pentru agenții economici care procură mărfuri/servicii cu cardul corporativ.

sursa: Almanah Politic 2022

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...