Noi înșine suntem sursa atât a puterilor, cât și a slăbiciunilor noastre.
Suntem exact atât de puternici, pe cât de uniți suntem.
Gradul unității noastre e determinat de numărul de obiective, care le acceptăm în comun, și pentru care muncim în comun. Atunci când nu avem obiective comune – munca noastră nu e bine organizată, suntem slabi, ineficienți și vulnerabili.
Azi, când confruntăm un set de crize atât complexe, nu e momentul potrivit să căutăm vinovați și să consumăm energia societății pe polemici inutile.
E timpul să căutăm Împreună soluții, să elaborăm Împreună planuri și să muncim Împreună la realizarea lor.
Trebuie să înțelegem că noi – cei care locuim în Moldova – suntem locomotiva dezvoltării Moldovei. Dezvoltarea noastră nu e condiționată de Vest sau de Est.
Partenerii ne pot ajuta mai mult sau mai puțin – în funcție de posibilitățile de care dispun. Dar nu vor munci pentru noi și nu ne vor lua la întreținere.
Societatea noastră are resurse interne imense nevalorificate. Un potențial puțin apreciat și folosit în procesul dezvoltării sociale și economice a țării – este potențialul mediului de afaceri.
Antreprenorii moldoveni au deprins să activeze și să supraviețuiască în condiții pline de instabilitate și incertitudine. Sunt oameni inteligenți, căliți și eficienți.
Spiritul, inventivitatea și talentele lor antreprenoriale pot fi de mare folos în procesul de formulare a priorităților economice și sociale.
Dacă vom reuși să implicăm antreprenorii în procesul de prioritizare și planificare – ei singuri se vor implica în realizarea acțiunilor.
Iar energia și talentele lor vor fi amplifica viteza progresului în dezvoltarea noastră.
Vadim Ceban
Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.
URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM!