[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri27 Ianuarie 2023 10:35

Președintele Parlamentului, la Ankara: Turcia joacă un rol important în găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Ankara cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop. Cei doi președinți de parlament au vorbit despre situația din regiune odată cu declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză, informează TRIBUNA.

Igor Grosu a declarat că Republica Moldova depune eforturi în a menține pacea și ordinea în țară și de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. „Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”, a menționat șeful legislativului.

În contextul crizei energetice mondiale, Președintele Parlamentului a subliniat că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău își propun să coopereze cât mai strâns în acest domeniu. „Actuala guvernare este interesată în a identifica cât mai multe proiecte de diversificare și de eficiență energetică pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice în scopuri politice”, a spus Igor Grosu.

În contextul intensificării diplomației parlamentare, președinții Igor Grosu și Mustafa Șentop au discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate, dar și în cadrul grupului de prietenie moldo-turc.

În cadrul discuțiilor, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, Turcia fiind un partener comercial foarte important pentru țara noastră. Președintele Parlamentului a afirmat că, în pofida tuturor crizelor, Republica Moldova trebuie să continue să-și îmbunătățească mediul de afaceri, deoarece dezvoltarea afacerilor înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri mai mari și mai multe resurse la bugetul țării. Potrivit datelor statistice, la finele anului trecut schimburile comerciale între cele două țări a ajuns la un miliard de dolari, iar pentru anul 2023 această cifră ar urma să se majoreze prin creșterea cotelor de export a fructelor și vinurilor moldovenești, proiecte comune în domeniul energetic, infrastructură și construcții.

De asemenea, Președintele Parlamentului a avut, la Ankara, o întrevedere oficială și cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Demnitarii au discutat despre situația de securitate din regiune și provocările cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

Șeful legislativului a apreciat, în cadrul discuțiilor, eforturile Turciei în asigurarea coridorului de transportare a cerealelor din Ucraina, mulțumind autorităților de la Ankara pentru ajutorul umanitar acordat țării noastre în 2022 în a face față crizei refugiaților și suportul oferit în cadrul reuniunilor Platformei de sprijin pentru Moldova.

Totodată, Președintele Parlamentului a subliniat că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și în consolidarea cooperării în sectorul energetic. „Asigurarea securității energetice este un subiect prioritar pe agenda noastră și suntem interesați ca investitorii turci să vină în Republica Moldova cu proiecte de eficiență energetică și nu doar. Sunt convins că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina, care durează deja mai bine de 11 luni”, a menționat Igor Grosu.

La rândul său, Președintele Erdogan a mulțumit pentru invitația de a participa la cea de-a doua ediție a reuniunii Comunității Politice Europene (EPC), care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie 2023.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...