[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Ianuarie 2023 14:11

Partidul „ȘOR” îndeamnă guvernarea să supună unui referendum republican subiectul privind neutralitatea R. Moldova

Partidul „ȘOR” condamnă atacurile repetate ale guvernării PAS la adresa principiului neutralității permanente a Republicii Moldova prevăzut în Constituție. Totodată, formațiunea lui Ilan Șor îndeamnă actuala guvernare să-i cheme pe cetățenii Republicii Moldova la un referendum republican constituțional privind statutul de neutralitate al țării. În caz contrar, Partidul „ȘOR” își rezervă dreptul de a merge în fața oamenilor, pentru a-i întreba ce-și doresc pentru Republica Moldova: pace sau război, neutralitate sau bloc militar. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat de presă al Partidului „ȘOR” din 25 ianuarie, în contextul recentelor declarații ale ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit cărora neutralitatea Republicii Moldova nu mai este actuală, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat de presă. 

Reprezentanții Partidului „ȘOR” accentuează că sunt gata să apere statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

„Le amintim reprezentanților aflați, printr-un simplu accident istoric, la conducerea țării noastre, că norma constituțională ce conține principiul neutralității permanente a Republicii Moldova poate fi modificat exclusiv prin referendum. Or, toate sondajele de opinie publică demonstrează că aproape 80% din populația țării își dorește păstrarea neutralității. În cazul în care cei din PAS își doresc să pună în discuții publice subiectul neutralității, Partidul „ȘOR” este gata să apere acest principiu și îndeamnă actuala guvernare să îndrăznească să supună acest subiect la referendumul constituțional. În caz contrar, ne rezervăm noi acest drept, de a merge față în față cu cetățenii țării pentru a-i întreba ce-și doresc pentru Republica Moldova: pace sau război, neutralitate sau bloc militar”, se mai arată în comunicatul de presă al Partidului „ȘOR”.

Partidul „ȘOR” avertizează conducerea țării să renunțe la orice acțiuni provocatoare, care ar putea atrage Moldova în conflict armat.

„Înțelegem că abuzul legii este deja o practică obișnuită pentru uzurpatorii de la guvernare, însă facem apel repetat ca aceștia să țină cont cel puțin de principiile definitorii pe care se bazează Constituția Republicii Moldova. Totodată, le recomandăm celor din PAS să studieze practica unor state europene cu statut neutru, cum ar fi cea a Elveției și Austriei, modele pe care trebuie să le urmeze și țara noastră. Cel mai grav în cazul acțiunilor iresponsabile ale celor din PAS este faptul că acest regim ar putea arunca poporul Republicii Moldova în focul unui conflict armat. Partidul „ȘOR” avertizează conducerea țării să renunțe la orice acțiuni provocatoare de acest fel. Poporul țării noastre este unul pașnic și este categoric împotriva războiului spre care îl împinge Maia Sandu și PAS, zi de zi, sub influența unor actori străini”, se mai arată în comunicatul de presă al Partidului „ȘOR”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...