Comentatorul politic Victor Nichituș, în contextul declarațiilor șefului statului în cadrul unui interviu pentru Politico, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Republica Moldova „discută serios” dacă să se alăture la o alianță de apărare „mai largă”, a amintit și faptul că, „la Reuniunea ministerială NATO de la București, la sfîrșitul lunii noiembrie 2022, ministrul Externe, Nicu Popescu a specificat trei lucruri importante: Republica Moldova este o țară neutră, însă neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume; statul moldovean este interesat să își fortifice reziliența de securitate non-militară, inclusiv prin intermediul NATO; în contextul dificil din regiune, afectat de războiul din Ucraina, solidaritatea prietenilor statului moldovean este necesară. El a mai constatat că „la Chișinău există suficiente voci care sugerează că statul moldovean ar trebui să renunțe la statutul de neutralitate. Acestea argumentează că Republica Moldova este o victimă a neutralității”, informează TRIBUNA.
Potrivit jurnalistului, este adevărat că statutul de neutralitate constituțională a protejat Republica Moldova de încercările Moscovei de a atrage Chișinăul în proiecte de colaborare militară în spațiul post-sovietic. Dar această neutralitate a statului moldovean nu a fost recunoscută în plan internațional. Prezența militară rusă pe teritoriul național din stânga Nistrului, fiind o stare de fapt și în prezent.
În opinia sa, există suficiente argumente, pro sau contra, pentru inițierea unei dezbateri publice, liberă și transparentă, pe marginea renunțării sau nu a statutului de neutralitate prezent în Constituția Republicii Moldova.
„Părinții fondatori ai statului moldovean au inclus în Constituția moldoveană articolul 142, care se referă la limitele revizurii legii supreme. Bine au făcut! Acest articol expune clar, prin punctul întâi al acestui articol, că dispozițiile caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului moldovean pot fi revizuite numai prin aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Punctul doi al acestui articol prevede expres că nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. Punctul trei afirmă că legea supremă a statutui moldovean nu poate fi revizuită pe durata stării de urgenţă, de asediu şi de război.
Deputații Parlamentului Republicii Moldova se pot, sau nu, expune prin vot asupra păstrării neutralității statului moldovean ori renunțarea la acest statut. Dacă găsesc voturi pentru schimbarea statutului de neutralitate partidul de guvernământ este obligat să supună decizia luată spre aprobarea cetățenilor moldoveni, prin referendum. Consultarea cetățenilor nu poate avea loc în timpul stării de urgenţă, de asediu şi de război.
Concluzia este la suprafață: statul moldovean dacă vrea să adere la NATO trebuie să respecte prevederile constituționale, iar acest lucru durează în timp”, a subliniat Victor Nichituș.