[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Ianuarie 2023 16:36

Uniunea Avocaților cere autorităților să înceteze persecuțiile în adresa apărătorilor lui Șor

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a lansat un „apel adresat autorităților statului de a înceta imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat și identificarea avocaților cu clienții lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor de avocat”, în care sunt vizați avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco și Iulian Balan, informează TRIBUNA. 

Astfel, în apelul Uniunii se menționează: „CEREM autorităților competente ale Statului și în special SIS, să nu încalce drepturile avocaților la exercitarea profesiei, să respecte în toate situațiile fără excepție, normele și principiile enunțate supra, care vizează avocații și profesia de avocat, în special, normele care interzic identificarea avocaților, clienților lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcției de avocat.

În acest sens, SOLICITĂM neadmiterea aplicării în privința avocaților a măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, în sensul Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, pentru activități desfășurate în procesul exercitării profesiei de avocat, în corespundere cu bunele practici profesionale în materie juridică, în corespundere cu normele materiale şi procedurale şi care rezultă dintr-o conduită profesională şi corectă.

La fel, SOLICITĂM EXCLUDEREA Cabinetului Avocatului „Colenco Aureliu” și a avocatului Iulian Balan din Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor conform listei din anexa nr. 1 la Dispoziția CSE nr. 45 din 31 octombrie 2022, în vederea aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile prevăzute la  pct. 1.3., ca urmare a exercitării profesiei de avocat și a activității de asistență juridică desfășurate în exercitarea profesiei.

De-a lungul anilor mai mulți colaboratori SIS au beneficiat de asistența juridică din partea avocaților. Societatea noastră cunoaște mai multe cazuri de rezonanță, când unii, deja foști colaboratori SIS, inclusiv de rang înalt, au beneficiat de asistența avocaților fiind învinuiți că au comis încălcări a drepturilor omului fiind ghidați de conjunctura politică în care își exercitau obligațiile de serviciu, iar unii din ei au fost condamnați definitiv pentru faptele sale. Cu toate acestea, avocații nu au refuzat acordarea asistenței juridice calificate.

De aceea, întreaga comunitate a avocaților așteaptă cu atenție și îngrijorare, ca autoritățile Statului să revină la Statul de Drept și să dea curs acestui apel.”

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...