[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial20 Ianuarie 2023 09:56

Despre recesiune și dezvoltare

Probabil, pentru Republica Moldova, recesiunea economică e inevitabilă.

Dar, durata și profunzimea recesiunii vor depinde de noi. De modul în care vom răspunde crizelor; de programele noastre de resuscitare economică; și de mobilizarea noastră socială.

Cred că noi prea mult așteptăm de la parteneri, și prea puține așteptăm de la noi. Prea puține facem singuri și prea puțin ne preocupăm de nivelul nostru de organizare și de eficiența acțiunilor noastre.

Îmi place abordarea formulată de Președintele american Theodore Roosevelt: “Do what you can, with what you have, where you are.”

Trebuie să învățăm să facem ceea ce putem, cu ceea ce avem, acolo unde suntem.

Partenerii ne-au oferit suport, și probabil ne vor oferi în viitor. Dar, eficiența folosirii suportului o determinăm noi.

Cu cât planurile noastre de acțiuni vor fi mai raționale și mai calibrate la problemele timpului – cu atât suportul oferit de parteneri va fi mai eficient. Și invers.

Trebuie să învățăm să observăm și să valorificăm oportunitățile. Să nu confundăm oportunitatea cu minunea. Valorificarea oportunității cere efort și mobilizare.

Trebuie să fim conștienți că, dacă ne setăm obiective mari, trebuie să depunem eforturi mari.

E periculos să trăim în regim de așteptare pasivă. Nu e suficient să avem obiective – trebuie să ne implicăm în realizarea acțiunilor pentru atingerea lor. Uneori va fi nevoie mai întâi să ne demonstrăm utilitatea și eficiența – și doar apoi vom primi recompensa. Așa situații pun la încercare încrederea noastră în talentele și forțele proprii.

Totuși, anume noi, prin atitudinea noastră unii față de alții și față de țară, fie vom determina depășirea rapidă a recesiunii, fie vom alimenta recesiunea.

Vadim Ceban

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...