[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Ianuarie 2023 09:00

(ACUM 1 AN) Declarația Platformei DA

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 19 ianuarie 2022. 

Anunț privind starea de urgență

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat intenția Guvernului de a iniția procedurile necesare instituiri stării de urgență pe piața gazelor naturale.

Întrevederile lui Nicu Popescu

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, iar ulterior și cu Ambasadorul agreat al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin.

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Diplomatul Oleg Serebrian, numit prin decret prezidențial în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare, a depus jurământul de învestire în fața Președintelui Maia Sandu.

Șeful statului, la discuții cu conducerea BERD

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, care a transmis un mesaj ferm de sprijin pentru angajamentul echipei de guvernare de a face reforme.

Hotărâri și evenimente la Parlament

Biroul permanent al Parlamentului, la cererea șefului instituției, Igor Grosu, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, a hotărât că deputații se vor convoca în sesiune extraordinară în perioada 20-21 ianuarie. În aceeași zi, la Parlament, Igor Grosu s-a întâlnit cu Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României, și a participat la evenimentul de lansare a proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană. Totodată, Comisia economie, buget și finanțe s-a întrunit în prima ședință din an.

Marina Tauber, la protest

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, precum și cei de la Judecătoria Bălți și Curtea de Apel din Bălți și-au început ziua cu proteste în fața instituțiilor în care activau. Zeci de membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” au manifestat la sediile instanțelor de judecată, care, în urmă cu două luni, au anulat înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală pentru Primăria Bălți, după ce aceasta câștigase detașat primul tur de scrutin. La protestele de la Bălți a participat și Marina Tauber.

Tradiție respectată de Igor Dodon

Cu ocazia sărbătorii Botezul Domnului Iisus Hristos, Igor Dodon, președintele de onoare al PSRM, a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”, iar ulterior, respectând tradiția, s-a scăldat în lacul de la Mănăstirea Țigănești.

Întrevederile Irinei Vlah

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah s-a întâlnit cu: Steve Young, șeful Oficiului CMI Moldova; Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador al Poloniei; Kestutis Kudzmanas, Ambasador al Republicii Lituania.

Dezbateri la tema „Legea cu privire la viață”

În Republica Moldova au demarat dezbaterile despre „Legea cu privire la viață”, inițiativă care a fost propusă în decembrie 2021 de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic.

Precizările lui Ion Ceban

Ion Ceban, primarul capitalei, imediat după ședința Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică și aprobarea de noi restricții, a anunțat că subdiviziunile Primăriei Chișinău și Centrul de Sănătate Publică Chișinău vor organiza, cu titlu imediat, un amplu proces de consultări cu reprezentanții HORECA, ai instituțiilor de sănătate, educație, cultură, agenților economici din domeniul comercial, companiile private și organele cu funcții de control în contextul măsurilor de sănătate publică pentru limitarea răspândirii comunitare a virusului SARS CoV-2, inclusiv a tulpinii mutante Omicron.

Scrisoarea Marianei Durleșteanu

Președintele Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu a depus la Președinția Republicii Moldova și Guvern o scrisoare în care menționa necesitatea elaborării și implementării, în mod de urgență, a Strategiei de Securitate Energetică.

Un nou consilier al ministrului Justiției

Veronica Bradăuțanu a fost numită consilier al ministrului Justiției – responsabil pe activitățile ce țineau de digitalizarea justiției, reformele din sistemele judecătoresc, de executare și de soluționare alternativă.

Apelul lui Vasile Grădinaru

Deputatul Vasile Grădinaru, în cadrul unei conferințe de presă, a făcut apel către primarul Ion Ceban să retragă de pe agenda pentru a doua zi a Consiliului Municipal Chișinău proiectul de decizie privind aprobarea Regulamentului Consiliului arhitectural urbanistic al municipiului Chișinău.

Precizări privind Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a venit cu unele precizări referitor la informațiile despre lipsa unei cereri din partea Interpol către autoritățile Marii Britanii în privința președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc, iar Procuratura Anticorupție a oferit informații despre acțiunile de anunțare în căutare și extrădare a ex-deputatului Veaceslav Platon.

Declarația Platformei DA

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), în contextul agravării situației social-economice și politice din țară, a emis o declarație prin care a comunicat că va continua dialogul privind consolidarea tuturor forțelor civice și politice extraparlamentare cu viziuni proeuropene și naționale în vederea creării unui pol de influență eficientă și puternică asupra politicilor de guvernare.

sursa: Almanah Politic 2022 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...