[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Ianuarie 2023 09:00

(ACUM 1 AN) Conferința Ingăi Grigoriu

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 18 ianuarie 2022. 

Conferința Ingăi Grigoriu

Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat audierea Raportului Comisiei denumită generic Laundromat în plenul Parlamentului și a înaintat Procuraturii Generale o sesizare prin care solicita o finalitate pe acest caz. Despre aceasta a anunțat Inga Grigoriu într-o conferință de presă.

Hotărârea Curții Constituționale

Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării referitor la verificarea constituționalității Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – numită și Convenția de la Istanbul, după ce deputații socialiști Grigore Novac și Vasile Bolea s-au adresat la 19 octombrie 2021. Concluzia Curții a fost că „sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”.

Subvenții pentru partidele politice

Comisia Electorală Centrală a aprobat cuantumul lunar al subvențiilor pentru partidele politice în anul 2022. În total din bugetul de stat urmau să fie alocate subvenții în sumă totală de 42 031 000 lei. Potrivit hotărârii, cel mai mult urmau să primească: Partidul Acțiune și Solidaritate – 15 760 270, 36 lei, Partidul Socialiștilor – 8 391 574, 28 lei, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 2 011 424, 78 lei, iar Partidul „Șor” – 2 942 065,19 lei, însă a fost sancționat, subvențiile urmând să fie suspendate pe tot parcursul anului.

Demersul Partidului „Șor”

Fracțiunea Partidului „Șor”s-a adresat cu un demers Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în vederea convocării de urgență a Parlamentului, în contextul crizei gazului și a scumpirilor fără precedent.

Anunțul lui Vasile Bolea

Vasile Bolea, deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, a anunțat că intenţionează să se adreseze către Curtea Constituţională cu solicitarea de a verifica constituţionalitatea proiectului de lege prin care PAS avea de gând să anuleze garanţiile independenţei avocaţilor, consolidate prin lege.

Program lansat de Președinție

Președinția Republicii Moldova a lansat un program de stagii pentru viitorii profesioniști. Ei puteau să activeze în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui.

Irina Vlah, în Cazaclia

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a vizitat Liceul Teoretic din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Bașcanul s-a întâlnit cu elevii clasei a 12-a și a avut o întrevedere de lucru cu cadrele didactice ale școlii.

Premieră anunțată de Ion Ceban

Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, a anunțat o premieră pentru Chișinău și pentru țară – Primăria Chișinău a definitivat programul municipal de prevenție a cancerului mamar.

Conferință la Guvern

Prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat despre creșterea compensațiilor pentru consumatorii de agent termic – de la 450 la 815 lei pe lună, dar și despre simplificarea accesului la ajutorul pe perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe.

sursa: Almanah Politic 2022 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...