[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news13 Ianuarie 2023 07:02

Lecțiile anului 2022: Despre crize

Despre crize

În activitatea umană, crizele sunt inevitabile. Oamenii inevitabil vor face greșeli în aprecieri, în calcule, în prognozarea rezultatelor. Totuși, cele mai mari greșeli, oamenii le fac în procesul construcției relațiilor interpersonale și interinstituționale. Aceste greșeli produc rupturi mari, dau peste cap planurile și generează cele mai mari crize. 

Fiecare criză e o problemă. De obicei, problema e cu atât mai gravă, cu cât mai mult noi înșine complicăm lucrurile.

În realitate, cea mai bună soluție pentru criză e cea, care în cei mai scurți termeni și cu cele mai mici costuri, ne ajută să depășim situația de criza.

Trăim într-o lume interconectată, în care suntem interdependenți atât la nivel individual, cât și instituțional.

Suveranitatea unei țări nu presupune că țara nu cooperează economic și social cu alte țări. Suveranitatea nu înseamnă autonomie economică. Asta e realitatea – suntem dependenți economic și bunăstarea țării noastre depinde de sustenabilitatea și eficiența parteneriatelor care le construim.

Sustenabilitatea parteneriatelor depinde de capacitatea partenerilor de a fi reciproc utili. Ca să putem miza pe suportul partenerilor, trebuie să demonstrăm că suntem o valoare și merităm susținuți.

Anul 2022 a demonstrat că trebuie să muncim asupra calității parteneriatelor noastre și că nu doar noi, dar și partenerii noștri trebuie să beneficieze în cadrul cooperării.

Trebuie să muncim mult ca să câștigăm încrederea partenerilor, după care va trebui să muncim nu mai puțin ca să o păstrăm.

Vadim Ceban

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...