Anul 2022 a fost cel mai lovit de crize din istoria Republicii Moldova. Este vorba în principal de criza energetică, înregistrată la scurt timp după criza pandemică, și alimentată de criza războiului din Ucraina. Concluzia a fost făcută de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, informează TRIBUNA.
În opinia sa, aceste trei crize au avut impact major asupra pieței valutare, chiar mai mare decât jaful bancar din 2014.
„Anii 2020, 2021 și 2022 vor intra în istorie ca anii cu cele mai multe provocări pentru Republica Moldova pentru piața valutară”, a adăugat el.
Veaceslav Ionița a spus că toate provocările au fost depășite datorită suportului extern și al politicii monetare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) axată pe rezerve obligatorii în valută, care a permis ca anul 2022 să fie trecut încurajator.
Economistul a remarcat că, indiferent de ceea ce se întâmplă cu leul moldovenesc pe parcursul unui an, poate să se depreciază și să se aprecieze de mai multe ori, însă, cert este faptul că la sfârșitul anului ajunge la nivelul de la începutul anului. În prima săptămână a anului curent, s-a depreciat puțin față de euro și mai mult față de dolar. După ce în 2016 s-a depreciat, iar în 2017 puțin s-a apreciat, din 2019 și până în prezent, leul moldovenesc practic începe anul la același nivel de la sfârșitul anului.
„Deja de cinci ani, în pofida tuturor fluctuațiilor valutare care au loc pe parcursul unui an, leul moldovenesc are același nivel la început și sfârșit de an”, a spus Veaceslav Ioniță.
Expertul a mai declarat că în prima săptămână din 2023, leul moldovenesc s-a apreciat puternic față de lira turcească cu 23,4%, iar față de hrivna ucraineană cu 20,1%. A avut o ușoară apreciere față de zlotul polonez (1,4%) și yenul japonez (0,8%). Față de euro s-a depreciat cu 0,8%. Cel mai mult s-a depreciat față de rubla rusă (11,9%) și față de dolar (7,5%). „Dolarul american la începutul acestui an s-a întărit puternic față de majoritatea valutelor, inclusiv față de euro, iar leul moldovenesc este undeva la mijloc. S-a depreciat față de dolar, a fost stabil față de euro, și s-a întărit față de valutele regionale. Leul moldovenesc, legat de ceea ce s-a întâmplat în 2022: criza energetică, războiul din Ucraina, a luat o poziție de mijloc”, a declarat expertul.
Economistul a afirmat că cinci factorii au creat presiune pe piața valutară în 2022. Primii doi sunt negativi, iar restul trei – pozitivi. Este vorba de (1) resursele energetice; (2) războiul din Ucraina; (3) intervenția BNM; (4) suportul financiar extern; și (4) politica monetară a BNM.