[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Ianuarie 2023 09:01

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Lilia Tănase - Platforma DA: Încheiem anul cu o majoră criză de identitate națională

În cadrul proiectului TRIBUNA „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023” – Lilia Tănase, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), vicepreședinte al raionului Hâncești, a relatat următoarele: 

Anul 2022 a fost unul complex, dar și foarte controversat. Situația social-politică din Republica Moldova a ajuns să fie, în pofida așteptărilor, incertă din cauza mai multor crize în derulare: energetică, politică, economică, declanșate la nivel global de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, dar suprapusă pe plan intern de o criză a imaginii partidului de guvernare care a pierdut mult din poziții, potrivit ultimelor sondaje, care arată un trend crescător pentru partidele dirijate din umbra de oligarhii fugari.

Paradigma puterii este profund contrariată, deoarece având la îndemână toți polii de putere în stat și absolut toate resursele administrative și logistice pentru ca schimbarea promisă să se întâmple, așteptările cetățenilor nu au fost satisfăcute. Nu le poți motiva oamenilor că a scăzut considerabil calitatea vieții lor doar din cauza războiului din țara vecină, pentru că nu le putem explica celor care ni se adresează, nouă, funcționarilor publici, de ce avem un indice al inflației de câteva ori mai mare decât cel din Ucraina sau Rusia, țări care se află într-un război devastator. Sau de ce au trebuit să se confrunte cu o criză a lemnelor și să fie nevoiți să suporte cheltuieli cu mult mai mari pentru sezonul rece, de ce prețurile la alimentele, medicamentele și obiectele de primă necesitate au ajuns să se tripleze și să coste mai mult decât în țările europene. Sunt întrebări la care suntem nevoiți să răspundem zilnic, mai ales că, Platforma DA a făcut parte din Blocul ACUM, iar oamenii mai continua să ne perceapă ca pe un tot întreg și nu este simplu să le explicăm că am avut și avem o altă strategie de abordare a situației de criză în care am ajuns. Mulți înțeleg deja realitatea și solicită să se înscrie în echipa Platformei DA. Oarecum timpul și evenimentele le pun pe toate la locul lor. Încheiem anul cu o majoră criză de identitate națională, după ultimul deal al guvernării cu „așa-zisele” autorități de la Tiraspol. Regimul separatist va folosi gazul dat gratis de partea dreaptă pentru criptovalută, uzina metalurgică și producerea energiei electrice pe o va vinde Chișinăului. Astfel, întreținem economia oligarhilor ruși, într-o enclavă sovietică, în timp ce ucrainenii schimbă lumea cu sângele lor. O lovitură de imagine fără precedent pentru actuala guvernare, pentru care mă tem că R. Moldova va plăti scump la următoarele alegeri. Există lucruri sfinte pe contul cărora nu pot fi făcute afaceri.

Anul care trece a fost unul productiv și dinamic, grație colaborării pe care am avut-o cu partenerii noștri din România. Împreună cu colegiii din administrația raionului Hâncești am reușit să atragem fonduri investiționale pentru proiectele sociale precum „Sănătatea, în mâini bune” cu susținerea conducerii Județului Galați, „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” în parteneriat cu colegii de breaslă din Județul Vaslui. Locuitorii raionului Hâncești s-au putut bucura de implementarea acestora, devenind, astfel, mai aproape de interesele și nevoile lor. Totodată, anul 2022 a fost la nivel local, un an al tuturor vârstelor, deoarece am organizat evenimente dedicate tuturor generațiilor în parte, dar și pentru întreaga familie. Am organizat multe activități ce au unit familiile, reușind să aducem zâmbete pe chipurile oamenilor, fapt care contează enorm pentru cotidianul nostru tensionat.

Cea mai mare dorință este desigur că anul care ne bate deja la ușă să nu fie mai rău decât cel care pleacă. Printre priorități, desigur, sunt alegerile locale pentru care echipa Platformei DA se pregătește intens, deoarece oamenii acestei țări merită un viitor cu adevărat bun, cu oameni competenți, patrioți și onești la conducere.  Totodată, vom duce la bun sfârșit proiectele sociale pe care am reușit să le punem în aplicare împreună cu echipa Consiliului și partenerii noștri din România.

În calitate de vicepreședinte al raionului Hîncești, dar și ca simplu om de rând, le doresc tuturor multă sănătate și putere pentru a înfrunta toate greutățile care ne pasc în aceste vremuri tulburi. Fie că anul care vine, să fie unul al Păcii, care este indispensabilă pentru dezvoltarea întregii comunități umane.”

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...