[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 Ianuarie 2023 10:00

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Iana Stanțieru: Anul 2022 a fost plin de provocări, dar și cu multe realizări

În cadrul proiectului TRIBUNA „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023” – Iana Stanțieru, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a făcut următoarele declarații: 

Situaţia social-politică din Moldova este mai puțin îmbucurătoare decât ne așteptam cu toții şi pentru a ieşi din criza existentă avem nevoie de reforme urgente și politici inteligente. Ne confruntăm cu criza resurselor energetice, suntem una dintre țările puternic afectate de război. Moldova pare a fi o țară dintre cele mai afectate de conflict nu doar din cauza faptului că este situată aproape de zona războiului, ci, de asemenea, din cauza vulnerabilităților sale inerente, legate de economia mică și izolată, cu legături strânse atât cu Ucraina, cât și cu Federația Rusă. Problema cazurilor majore de corupție rămâne nerezolvată, și formarea sistemului politic pe grupuri de interese.

Nu pe ultimul loc sunt sărăcia, migraţia, înregistrând un declin demografic critic. Sărăcia afectează toate categoriile sociale și este strâns legată de nivelul de ocupare a locurilor de muncă, de calitatea locurilor de muncă și de nivelul salarial. Una dintre cele mai afectate categorii este cea a tinerilor unde rata şomajului ajunge la 30%. Este cert că R. Moldova înregistrează evoluţii negative în ce privește populaţia.

Pe plan extern, Moldova înregistrează unele progrese. Pe 23 iunie 2022, Uniunea Europeană a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană ce înseamnă un parcurs european clar.

Anul 2022 a fost plin de provocări, dar și cu multe realizări. Mă mândresc cu rezultatele obținute pe parcursul anului de activitate și mă bucur enorm de aportul fiecărei persoane din echipa noastră cu care împreună am schimbat și am relansat imaginea Platformei DA, am organizat alegeri democratice în cadrul partidului, unde am fost aleasă în funcția de Vice-președintă. În această funcție am depus eforturi să restabilesc parteneriate pe plan, facilitând acces mai ales pentru reprezentanții mai tineri la variate programe de dezvoltare și schimb de experiență în domeniul politic. De asemenea, împreună cu echipă am participat la diverse evenimente de nivel național și european: Conferința „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis și organizată de Senatul României, lansarea Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, misiunea oficială de monitorizare a alegerilor în Suedia, Kristdemokraterna, o serie de evenimente pentru femei în politică organizate de Partidului Popular European EPP – European People’s Party.

Un alt aspect la care am ținut este relația cu diaspora, pe această cale am organizat evenimente pentru membrii acesteia.

De asemenea, am elaborat și am implementat proiecte în domeniul culturii și artei printre care Art Fest Glodeni, Sing for Hope, Rise of Women etc.

Una dintre provocările este și rămâne a fi consolidarea sistemului politic divers și democratic, și identificarea unei strategii de dezvoltare și a unei rețea de actori care își doresc sincer și transparent crearea unui sistem veritabil, puternic, independent și integru în Republica Moldova.

Planurile și visele sunt mari, dar sunt conștientă și de munca enormă de care va fi nevoie atât pe plan politic, social, dar și cultural.

Voi continua să pun Republic Moldova pe harta culturală europeană prin diverse initiative și parteneriate. De asemenea, dorim ca ‘Femeile Moldovei’ să devină în 2023 cea mai mare platformă a femeilor în țara noastră.

Pe plan personal, mă voi bucura în continuare să fiu acasă alături de părinții și familia mea cu care îmi doresc să petrec mai mult timp.

Trecerea dintre ani este un moment de reflecție – ce am învățat anul acesta, ce vom face diferit și cel mai important cum o să ne dezvoltăm atât ca actori politici.

Sărbătorile de iarnă sunt altfel în acest an și ne prind în context diferit când mai mult decât cândva simțim nevoie în consolidare și empatie. Cred că suntem un popor harnic și doar împreună putem pune bazei unui parcurs european solid și ireversibil.

Vreau să vă doresc tuturor, să fim binevoitori și uniți și împreună să contribuim la un viitor mai bun. Sunt convinsă că 2023 va fi mai bun, cu încredere în noi înșine și în țara noastră, pășesc cu multă speranță în Noul An.”

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...