[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 Ianuarie 2023 11:00

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Chiril Moțpan: 2022 va rămâne în memorie și prin eșecul guvernării democratice

În cadrul proiectului TRIBUNA „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023” – Chiril Moțpan, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a făcut următoarele declarații:

 „Anul 2022 va rămâne în memorie, în primul rând, prin agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, fapt ce a afectat dramatic și climatul politic și cel social de la noi, acutizat prin multiple provocări: energetică, economică, informațională. Desigur, va rămâne în memorie și prin obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE, dar și prin eșecul guvernării democratice de a oferi o oază de încredere și stabilitate cetățenilor, ceea ce s-a soldat cu acțiuni de protest și nemulțumiri în societate. Este ceea ce am așteptat de la guvernarea PAS: vremuri bune. Și îmi vine în minte Lee Kuan Yew – fondatorul statului modern Singapore, cel care i-a asigurat transformarea nemaivăzută dintr-o țară de lumea a treia în una de lumea întâia într-o singură generație, prin reforme drastice și prin lupta împotriva corupției, prin evitarea populismului și promovarea unor măsuri pragmatice și consecvente.

Regretabil, dar în acest an a dispărut și mai mult ochiul de veghe, presa critică. Piața media este dominată de presa loială guvernării. Sunt activi cei care fac trolling. Puterea nu iubește critica și aceasta o face vulnerabilă la capitolul pluralism de opinie și transparență decizională.

Împlinirile, cred eu, sunt cele care rămân  – cele care îți intră în sânge și te definesc. Nu e vorba doar de succese, poți să fii împlinit prin ceea ce ai făcut, chiar dacă oamenii din jur nu te văd neapărat drept un „om de succes”.

Cea mai mare împlinire este aceea că mă pot raporta la mine însumi fără prea multe regrete, fără să am pe conștiință „pete” de care să-mi fie rușine mie sau cuiva din apropiații mei.

Anul 2023 este anul alegerilor locale. Ținând cont de criza economică, scăderea drastică PIB-ului, sporirea ratei de inflație, situația critică din regiune, ar putea fi organizate concomitent alegerile locale din 2023 cu alegerile parlamentare. Sunt convins ca acest lucru îl așteaptă și mulți actori politici, dar au teamă să se pronunțe. Pentru că sloganul „cine nu este cu noi, este împotriva noastră” este mai actual ca niciodată.

În primul rând, le doresc tuturor să trăiască cu demnitate. Fără ea, o coloană vertebrală care te ține responsabil în fața propriei ființe, nu ai cum să te menții pe drumul acesta greu al cultivării de sine. Apoi, să fim responsabili, această calitate tot de la demnitate vine. Dar, dacă demnitatea ține de relația ta cu tine însuți, responsabilitatea îi implică deja și pe ceilalți din preajmă.

Și, nu în ultimul rând, îi îndemn pe toți să fie generoși. Capacitatea de a te dărui celor din jur, de a-ți pune la dispoziția celorlalți resursele proprii, inclusiv cele mai importante: timpul, atenția și acțiunea.

„Panta rei”, spune o expresie care vine din greaca veche, adică „Totul curge”. Sa nu ne prindem în mreaja dorințelor interminabile, sa învățăm să dăm din ce avem și nu din ce nu avem, să prețuim oamenii care ne sunt alături și să îi iubim pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce nu sunt, să-i ajutăm pe cei mai slabi nu doar de sărbători, ci ori de câte ori este nevoie.

Cu ocazia Noului An doresc tuturor pace, sănătate, bucurie, împlinire sufletească și putere. Fie ca împreună, în acest an, sa avem parte de schimbări pozitive pentru Republica Moldova.”

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...