[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 Ianuarie 2023 13:01

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Olga Cebotari: 2022 este cel mai dificil an dintre toți anii de independență

În cadrul proiectului TRIBUNA „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023” – Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fost vicepremier pentru Reintegrare, a făcut următoarele declarații:

Anul 2022 este cel mai dificil an dintre toți anii de independență a statului nostru. Tendințele negative care au început în toamna anului 2021 s-au agravat în 2022 , fără a vedea o speranță de îmbunătățire în 2023. Criza regională declanșată de conflictul din țara vecină, creșterea inflației și a prețurilor de consum, criza energetică, influențează negativ viața și speranța cetățenilor de a avea un trai decent în Republicii Moldova. Populația este mult mai săracă decât în 2021, pensionarii și persoanele asistate social se situează sub pragul de existență. Conflictul din țara vecină este utilizat de conducerea țării cu scopul de a distrage atenția mass-media și a cetățenilor de la problemele instituționale și cotidiene pe care le-a creat guvernarea incompetentă PAS.

Unul dintre evenimentele politice centrale ale anului curent a fost obținerea statutului de țară-candidat la UE, acest subiect fiind exploatat la maximum de guvernare ca fiind cel mai mare succes al sau. Însă, acest eveniment nu a putut completa dezechilibrul cauzat de deteriorarea rapidă a situației social-economice din țară.

În anul curent am sesizat, de asemenea, o tendință care provoacă mari îngrijorări și care se poate solda cu rezultate negative pentru țara noastră. Este vorba despre încercarea conducerii țării de a subestima în spațiul public statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova și, în paralel, de a suspenda participarea Republicii Moldova la ședințele CSI, de a revizui acordurile încheiate în cadrul acestei organizații care includ, printre altele, accesul la piața muncii, protecția socială, călătoriile fără viză și problemele de frontieră – sunt sigură că pe viitor vom avea noi „surprize” la capitolul dat, fapt ce va afecta în special cetățenii țării noastre.

Anul curent l-am început cu o mișcare profesională – am fost aleasă de către Consiliul Republican PSRM în calitate de membru al Comitetului executiv – noul organ colegial de conducere a partidului. Am ales să fiu parte a celui mai mare partid politic de opoziție pentru a reprezenta generația tânără din Republica Moldova și a contribui la edificarea unei platforme politice de opoziție puternice. Unul dintre obiectivele pe care ni le propunem constă în dezvoltarea unei colaborări aprofundate și eficiente cu misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, cu organismele internaționale, fortificarea și extinderea relațiilor externe ale partidului, elaborarea unor programe și metode noi de lucru cu tineretul și alte categorii sociale care doresc să vadă o forță politică de încredere și cu experiență. Dar, este bine cunoscut faptul că planurile ambițioase necesită timp pentru realizare. Cu regret, situația în Moldova este foarte imprevizibilă, în condițiile în care conducerea politică a țării luptă cu opoziția prin instrumentele unui regim totalitar. Astfel, multe dintre obiective cum ar fi reformarea partidului, fortificarea neutralității Republicii Moldova, implementarea proiectelor sociale și economice, promovarea concilierii și consolidării în societate, nu au putut fi realizate până la bun sfârșit.

În 2023, împreună cu membrii echipei și susținătorii noștri vom continua să luptăm și să contribuim la soluționarea problemelor cu care se confruntă țara noastră, create de actuala guvernare. Vom munci pentru stabilizarea situației politice din țară în vederea păstrării statalității și independenței Republicii Moldova, lansarea unor programe de combatere a sărăciei și susținerea pensionarilor și categoriilor sociale defavorizate, persoanelor care, din cauza guvernării, s-au pomenit cu facturi și credite neplătite, stoparea exodului cetățenilor din țară, protejarea dreptului la libera exprimare, determinarea guvernării să urmeze vocea poporului și să demisioneze pentru tot dezastrul produs.

Dragi cetățeni, în noul an vă doresc sa trăim în pace și să dăm dovadă de înțelepciune în cazul alegerii pe care o facem pentru viitorul țării. Vă doresc ca toate problemele cu care ne-am confruntat în ultimul an să rămână în trecut.

În condițiile de astăzi, este foarte important să avem încredere în noi, să păstrăm solidaritatea și bunătatea de care am dat dovadă în ultimul an, ca fiind o temelie a succesului nostru comun pe viitor.

Va doresc un an nou cu sănătate și bucurii alături de cei dragi!”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...