Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ieri, a marcat 2 ani de la învestirea în funcție, după ce câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Astfel, TRIBUNA, pentru această duminică, vă propunem TOP-5 inițiative legislative semnate de șeful statului, ordinea fiind determinată de impactul generat în spațiul public.
1. Proiectul privind confiscarea extinsă
Probabil cel mai discutat proiect de lege înaintat de șeful statului a fost cel cu scopul de a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. „Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună” – a explicat, la 1 februarie 2022, Maia Sandu. La 14 iulie curent inițiativa a primit votul final al Parlamentului.
2. Proiectul privind facilitățile pentru cei care revin cu traiul acasă
La 28 aprilie curent, Președintele a înaintat un alt proiect de lege ce prevedea acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii noștri care decid să revină cu traiul în Moldova, mai exact – scutiri de la plata taxelor de import pentru introducerea în țară a bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport auto. „Suntem hotărâți să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să creăm locuri de muncă, astfel încât cetățenii noștri să își construiască aici viitorul. Împreună, cu oameni profesioniști și muncitori, vom putea schimba Moldova în bine, făcând din ea locul în care să vrem să trăim și să revenim” – a menționat oficialul. Legea a fost votată în lectura a doua la 29 iulie curent.
3. Inițiativa privind sistemul de pensii
Maia Sandu, la 10 martie 2021,a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. „Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialiști în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari. După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta în aprilie pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent. Bani pentru această indexare sunt”, a declarat oficialul. Legea a fost votată în lectură finală la
4. Modificări la legea gazelor naturale
Președintele, la 17 aprilie 2021, a trimis Parlamentului un proiect de lege care să permită reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei. Proiectul de lege va intra în vigoare după ce va fi votat de Parlament, cu respectarea procedurii de consultări publice. „Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate”, a spus atunci oficialul.
5.Inițiativa privind protecția cetățenilor aflați în situație dificilă
Maia Sandu, la 26 martie 2021, a înaintat Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Codului de executare nr. 443/2004, fiind și prima inițiativă a șefului statului. Prevederile proiectului aveau scopul de a proteja oamenii, care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă, de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc. „Cadrul normativ trebuie îmbunătățit pentru a nu permite ca cetățenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență sau a nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică”, a spus șeful statului atunci. La 7 octombrie 2021 proiectul a fost votat în lectură finală.