Omul acestei săptămâni este Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, care, la 21 decembrie curent, a fost ales președinte al Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), informează TRIBUNA.
„Colegii m-au înaintat în calitate de Președinte al Partidului MAN și propunerea a fost votată în unanimitate. Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată!”, a declarat el, după eveniment.
Ion Ceban a anunțat, totodată, că, Consiliul Național al Partidului Mișcarea Alternativa Națională se va întruni mai apoi pentru a vota și a alege Biroul partidului și vicepreședinții.
„În prezent pregătim toate actele pentru înregistrarea oficială a partidului. Este o responsabilitate față de colegii mei de partid, deja, dar și o responsabilitate față de cetățeni și țară. De azi, avem angajamente clare care sunt descrise și în programul partidului. Doctrina Partidului MAN, este social-democrată de tip european, iar noi ne propunem ca Europa să fie acasă, ca fiecare cetățean să simtă schimbările spre bine. Ne propunem ca integrarea europeană să devină idee națională. În cadrul programului politic este stipulat și ne-am angajat să propunem semnarea unui pact similar cu cel de la Snagov cu partidele care împărtășesc aceleași viziuni. Din echipă fac parte foarte colegi cu care lucrează în cadrul Primăriei Chișinău.
Am demonstrat că putem dezvolta Chișinăul și sunt sigur că vom reuși și la nivel de țară, deoarece am ajuns în impas dacă îi mai lăsăm la guvernare pe cei actuali. Sunt unii colegi din fosta echipă cu care am continuat să lucrăm în toată această perioadă și la fel se regăsesc în partidul MAN. Pe unii colegi i-am invitat să facă parte din echipă, mulți s-au alăturat, împărtășind aceleași idei”, a spus politicianul.
Potrivit lui, principiul de bază care a stat, stă și va sta la constituirea Partidului MAN este interesul statului și al cetățenilor în primul rând.
„Oamenii care se regăsesc în partid și vor adera în continuare sunt specialiști, care își cunosc munca și care pot face față indiferent de situații de crize și risc. Nu ne dorim vedete, dar ne dorim oameni care știu să muncească și au demonstrat acest lucru. Avem un potențial enorm atât în țară, cât și pe plan extern, să devenim un pol atractiv de dezvoltare. Îmi doresc ca în 10 ani să resimțim fiecare dezvoltarea țării, iar acest timp trece foarte repede”, spune Ceban.
MAN va participa la alegerile locale și va avea lista de consilieri în CMC.
„La alegerile prezidențiale vom avea un candidat și urmează să decidem împreună cu colegii cine va fi acesta, nu neapărat va fi candidatura mea. Și la alegerile parlamentare MAN va participa. Vom extinde partidul treptat pe toată țara.
Declar ferm:
– SUNTEM SIGURI CĂ MAN VA FI PARTE A URMĂTOARELOR GUVERNĂRI ATÂT LA NIVEL LOCAL, CÂT ȘI NAȚIONAL.
Mai avem multe proiecte pe care neapărat le vom realiza în continuare în Chișinău și astfel de proiecte pot fi realizate în toată țara”, a mai adăugat Ion Ceban.
TRIBUNA precizează: Ion Ceban s-a născut la data de 30 iunie 1980, în Chișinău. Este licențiat în Matematică și Informatică la Universitatea de Stat din Moldova, deține master la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică din Moldova. De asemenea, a absolvit Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”. A mai făcut studii la Colegiul Regal al Institutului pentru guvernare (Londra, Marea Britanie), stagiere la Școala Națională de Administrare pe lângă Prim-ministrul Republicii Franceze (Paris, Franța), Școala de Administrare din Berlin (Germania), iar în prezent este Doctorand în Administrație Publică a РАНХИГС (Moscova, Federația Rusă). Activitatea profesională și-a început-o în 2000-2002, activând la Primăria mun. Chișinău (DGAS, elaborare, coordonare proiecte și programe, domeniul social). Ulterior, în perioada 2002-2004 a activat în cadrul Rețelei Informaționale a Guvernului (Director al departamentului proiecte, vicedirector), 2004-2005 – în Aparatul Președintelui Republicii Moldova (Consultant principal, domeniul politică internă), din 2005 până în 2008 – Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Tineretului (Șef direcție programe pentru tineret, viceministru al Educației și Tineretului), 2008-2009 – Guvernul Republicii Moldova (Șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană), 2009-2011 – Parlamentul RM (Consultant, șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului), 2011-2014 și 2014-2015 – Parlamentul Republicii Moldova (deputat), din 2015 până în 2019 – Consiliul Municipal Chișinău (Președinte al fracțiunii PSRM în CMC), 2016-2018 – Consilier prezidențial pe politica internă (secretar, purtător de cuvânt al Președintelui Republicii Moldova). Din februarie 2019 până în noiembrie 2019, când a fost ales primar general al mun. Chișinău, a fost deputat în Parlament, ales pe listele PSRM, iar din 7 iunie 2019 – vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este căsătorit, are doi copii. Posedă limba rusă, engleză și franceză.