Bugetul de stat și politica fiscală pentru 2023, votate joi de Parlament în a doua lectură și, potrivit deputatului guvernării, Radu Marian, „cea mai importantă noutate a bugetului este că se majorează salariile”, informează TRIBUNA.
„Astfel, salariul minim brut pentru sectorul bugetar și cel privat va crește cu 14% – de la 3.500 la 4.000 lei. Aceasta este a treia majorare a salariului minim în sectorul bugetar de când PAS a preluat guvernarea. Până la venirea PAS la putere, salariul minim era 2200 lei.
Bugetarii vor beneficia de un spor lunar de 1.300 lei brut. Efortul bugetar în acest sens constituie 3,4 miliarde lei. Președintele țării, prim-ministrul, Speaker-ul și deputații nu vor beneficia de acești 1300 lei.
De această creștere vor beneficia și unii angajați din instituții publice aflate în autogestiune, care nu au resursele financiare pentru a suplimenta veniturile angajaților lor (de exemplu instituții din sfera culturală sau educațională). Angajații din sectorul medical sunt plătiți din alt buget, cel al asigurărilor medicale. În sectorul medical a fost aplicată o majorare de 10% în această toamnă” – a explicat el.
De asemenea, el a amintit și de compensațiile la facturi pentru majoritatea gospodăriilor, pentru care s-au alocat în acest sezon de iarnă 5 miliarde lei.
Potrivit parlamentarului, sectorul privat este la rândul său susținut prin politica fiscală Aceasta include măsuri ambițioase care vor pompa miliarde de lei înapoi către mediul de afaceri – mic și mare. Sunt bani extrem de necesari pentru a crea investiții și a menține locurile de muncă bine plătite.
„Așadar, cele mai mari noutăți ale politicii fiscale:
IMM-urile vor avea o vacanță fiscală pe o perioadă de 3 ani de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător, până în momentul repartizării profitului la plata dividendelor;
Majorarea plafonului valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale de la 6.000 lei la 12.000 lei
Amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari . Un mijloc fix va putea fi trecut la cheltuieli mult mai rapid (50% după primul an de utilizare)
Taxarea inversă a TVA la importul de servicii
Implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023. Business-ul nu va mai trebuie să aștepte să vândă pentru a-și întoarce TVA), va putea întoarce TVA-ul printr-o cerere la stat.
La lectura a doua la politica fiscală, s-a anulat creșterea impozitului la 18% pentru persoanele fizice care au venituri mai mari decât 1 milion lei/an. De asemenea, s-a introdus un preț de referință pentru pachetele de țigări de aprx. 35 lei, care să acopere măcar accizele și taxele. Din păcate, fenomenul pachetelor de țigări de 20 lei a luat amploare, sumă care nici măcar nu acopere suma totală a accizelor și taxelor. Acest lucru pune în pericol sănătatea publică”, a mai comunicat Radu Marian.