[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important11 Decembrie 2022 08:00

TOP-5 preocupări ale cetățenilor Republicii Moldova la moment

TRIBUNA a analizat sondajele publicate în ultimele luni în partea ce ține de lucrurile care de care e îngrijorată cel mai mult populația și a elaborat pentru această duminică TOP-5 preocupări ale cetățenilor Republicii Moldova la moment.

1.Prețurile 

În toate sondajele din cel puțin ultimele două luni cea mai mare grijă a cetățenilor sunt prețurile în creștere continuă – la tot: produse și servicii, dar mai ales la produsele alimentare și cele energetice. Având în vedere inflația de 34,62% în luna octombrie curent, nu e de mirare că prețurile constituie grija numărul 1 și că „adună” de fiecare dată peste 50% în cercetările sociologice.

2.Războiul

Războiul sau așa cum e menționat în sondaje „un război în regiune” este preocuparea numărul 2 a cetățenilor. De după 24 februarie curent, frica de război, îndeosebi teama că ar putea să se extindă din Ucraina și la noi este extrem de prezentă, lucru alimentat de diverse evenimente, inclusiv recent de rachete prăbușite pe teritoriul țării noastre, dar și de deconectările de la energia electrică.

3.Sărăcia

Una dintre cele mai mari preocupări a populației la moment este și sărăcia. Aceasta s-a accentuat pe fundalul creșterii excesive a prețurilor și menținerea acelorași venituri, ceea ce pentru mulți creează mari dificultăți pentru trai și duce la aprofundarea și extinderea acestui fenomen destul de cunoscut în țara noastră.

4.Lipsa căldurii în sezonul rece 

Începând cu toamna anului trecut, subiectul suficienței produselor energetice pentru Republica Moldova a devenit o temă extrem de importantă, iar în această toamnă situația a devenit și mai serioasă, conturându-se o criză energetică. Astfel că, mai ales în această perioadă – sezonul rece, una dintre marile griji ale populației este lipsa căldurii, ceea ce poate însemna de facto fie lipsa gazului, fie a energiei electrice, sau ambele, or, sursele de încălzire sunt diferite de la gospodărie la gospodărie.

5.Viitorul copiilor

Viitorul copiilor este la fel una dintre cele mai mari preocupări ale cetățenilor în prezent. Aceasta derivă din toate cele anterioare – creșterea prețurilor, războiul, sărăcia, veniturile mici, insuficiența resurselor energetice. Mulți, mai ales cei care au copii, analizând situația social-economică din ultimele luni, au început să-și pună întrebări serioase cu privire la viitorul copiilor în Republica Moldova

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...