[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news9 Decembrie 2022 11:55

Marea Britanie - sancțiuni pentru Plahotniuc și Șor. Guvernul: Am finalizat proiectul „Magnițki Moldova” 

Premierul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat că Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pentru acte de corupție. De asemenea, a fost anunțat despre finalizarea proiectului de lege numit „Magnițki Moldova”, informează TRIBUNA. 

Astfel, activele ce aparțin celor sus-menționați în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile acesteia de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Totodată, cetățenilor Marii Britanii nu le sunt permise tranzacții economice cu cei sancționați, cărora li se interzice și intrarea în Marea Britanie.

„În pofida crizelor, combaterea corupției a fost și este prioritatea acestui Guvern încă de la învestire. Cercul din jurul corupților se strânge, iar Republica Moldova merge înainte. Îmi doresc ca Moldova să se dezvolte mai rapid și standardele europene să fie realități trăite, iar o condiție pentru aceasta e eradicarea corupției”, a declarat Prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Justiției a anunțat despre finalizarea procesului de elaborare a proiectului de lege „Moldova Magnițki”.

„Ministerul Justiției a elaborat proiectul ce transpune sancțiunile internaționale în legislația națională. E vorba de așa-numitul proiect „Magnițki Moldova”, inspirat din experiența Statelor Unite și altor state”, a menționat el.

Potrivit proiectului, în lista sancțiunilor vor fi incluse și persoane care au anumite legături cu persoanele sancționate

„Acesta mai prevede că persoanelor sancționate le vor fi înghețate toate bunurile deținute în Republica Moldova, iar statul va putea prelua administrarea acestor bunuri”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, ministrul a spus că anumite sancțiuni vor fi aplicate și instituțiilor media afiliate persoanelor sancționate.

„Sper că până la final de an să fie votat în lectură finală și publicat în Monitorul Oficial. Probabil proiectul va fi publicat astăzi”, a conchis oficialul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...