[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news8 Decembrie 2022 12:02

Deputat al PAS: Politicienii care cer votul cetățenilor promițând că în Parlament vor vota Unirea sunt mincinoși

Deputatul PAS, Petru Frunze, este întrebat de cetățeni de ce deputații nu votează pentru Unirea R. Moldova cu România. Deputatul spune că, conform Legii acest lucru nu este posibil, informează TRIBUNA. 

Petru Frunze spune că în Constituția Republicii Moldova scrie că independența Republicii Moldova nu poate fi anulată prin votul deputaților.

„Dacă 101 deputați votează Unirea Republicii Moldova cu România, Curtea Constituțională va constata ca legea respectivă este neconstituțională și nu va avea nici o putere juridică.

Art. 142 din Constituție prevede ca dispozițiile privind Independența Republicii Moldova poate fi anulate doar prin referendum cu votul a majorității cetățenilor Republicii Moldova înscriși în listele electorale. Astfel , este necesar la referendum să voteze peste 1 600 000 mii cetățeni pentru anularea prevederii din Constituție de stat independent, acest lucru este imposibil de obținut în viitorul apropiat. Nici 101 deputați nu pot modifica Constituția pentru modificarea acestor prevederi.

Constituția a fost votată pe 29 iulie 1994, de o majoritate parlamentară pro-rusă. FSB-ul rusesc a avut grijă prin intermediul celor care au lucrat la elaborare și au votat Constituția sa strecoare unele prevederi pentru a face imposibil de modificat Constituția ca ulterior sa fie posibil de votat Unirea Republicii Moldova cu România. Astfel prevederile din Constituție blochează pentru totdeauna ca deputații să poată vota Unirea Republicii Moldova cu România. Art. 142 din Constituție este arta FSB-lui în Republica Moldova, au intervenit foarte finuț pentru a bloca Unirea Republicii Moldova cu România pe perioada existenței acestei Constituții.

Astfel, politicienii care cer votul cetățenilor în schimb promit ca în Parlament vor vota Unirea sunt mincinoși. Nici 101 deputați nu pot vota Unirea”, spune Frunze.

El spune că cei care cred că astăzi vor participa la referendum peste 1 600 000 cetățeni și vor vota pentru Unire să-și pună o întrebare simplă câți cetățeni participă la alegerile parlamentare sau prezidențiale.

„La sigur mulți o sa va întrebați, totuși este posibilitate ca peste câțiva ani sa fie înfăptuită Unirea, este greu de dat un răspuns. Soluție legală la acest moment nu există.

Am suferit mult și vom mai suferi din cauza celor care au agresat România și au răpit Basarabia, tot ei au blocat Unirea care trebuia făcută până la votarea Independenței Republicii Moldova și tot ei au elaborat o Constituție prin care sa fie imposibilă Unirea Republicii Moldova cu România. Astfel provocările unor politicieni unionisti precum ca de ce nu votați Unirea, sunt provocări populiste. Mai bine sa meargă la deputații care au votat Constituția și de întrebat de ce au acceptat indicațiile de la Kremlin pentru a vota prevederile art. 142 din Constituție.

Am speranța că va veni ziua când va fi înfăptuită Unirea, dar nimeni nu poate cunoaște circumstanțele.

Vom promova în continuare adevărul istoric, vom promova idealul Unirii, vom promova avantajele Unirii. Republica Moldova este un stat românesc cu o Constituție votată în interesul Rusiei”, mai spune deputatul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...