[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Decembrie 2022 16:00

Precizările ministrului Litvinenco privind preluarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, face unele precizări privind preluarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău, informează TRIBUNA. 

Litvinenco spune că nu există acte doveditoare corespunzătoare care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro.

„Reamintesc că la 3 august 2022 Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a emis hotărârea arbitrală definitivă în cauza de arbitraj internațional pornită la cererea de arbitrare din 15 mai 2020 a societății comerciale Komaksavia Airport Invest Ltd (Republica Cipru) împotriva Republicii Moldova, respingând cererea Komaksavia Airport Invest Ltd și stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Între altele, solicitarea către instanța arbitrală a fost ca Moldova să achite aproape 900 de milioane de euro, cerere respinsa alături de toate celelalte capete.

Conform unor calcule preliminare, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro. Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, acești 80 de milioane sunt banii statului (adică a oamenilor) și nicidecum a concesionarului.

Conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, spune Litvinenco.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...