[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Decembrie 2022 06:54

Fruntaș al PAS: Guvernul nu ia decizii bazate pe emoții

Fruntașul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun afirmă că obiectivul guvernării pentru această iarnă este să asigure cetățenii cu gaz, electricitate și energie termică la prețuri cât mai mici, fără a risca în vreun fel compromiterea relațiilor cu vecinii și UE și fără a pune în pericol obiectivul strategic de integrare europeană, informează TRIBUNA.

„Procurarea electricității de la MGRES se înscrie perfect în această logică. Un contract pe 4 luni ne asigură:

1. Disponibilitatea energiei electrice. În cazul când rușii distrug linia de tranzit prin Ucraina și nu avem contract cu MGRES, nu există alte soluții decât să stăm cu zilele fără electricitate. Asta evident ar avea consecințe majore și pentru cetățeni și pentru economie.

2. Reducerea prețului la electricitate care risca să bată orice recorduri și este absolut imprevizibil pe piață. Astăzi ar fi trebuit să cumpărăm electricitate cu 480 de USD, în loc de 72. Un preț mai mic la electricitate contribuie la stabilitatea internă și păstrează resurse în țară – fie pentru compensații mai mari la alte resurse energetice, fie pentru investiții.

3. Riscuri mai mici pentru securitate. Elitele din Transnistria nu-s monolit. Există și acolo grupări pro-destabilizare. Lipsa unui contract, furnizează argumente adiționale pentru acțiuni provocatoare, care trebuie evitate.

4. Reducerea riscului unui val de refugiați interni, care în condițiile unui colaps total economic pe malul stâng ar căuta refugiu pe malul drept și ar genera probleme sociale și economice adiționale”, a enumerat politicianul.

Potrivit spuselor sale,  guvernarea are un obiectiv pe această iarnă de îndeplinit, „ulterior putem face uz de toate instrumentele pe care le menționează diverși “experți”, de la sistarea procurării de electricitate, până la retragerea autorizației MMZ și introducerea TVA-ului la import. Contează momentul și contextul”.

„Unii jurnaliști și lideri politici consideră că momentul pentru prețuri de 10 lei la electricitate, deconectări cu zilele și un val de refugiați interni este acum. Guvernul consideră diferit pentru că nu ia decizii bazate pe emoții”, a conchis deputatul.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...