[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news26 Noiembrie 2022 09:00

Recomandări pentru cetățeni, în caz de o pană de curent serioasă - enumerate de un expert: CSS nu a menționat un cuvânt... 

Așadar, după o pană de curent serioasă și riscuri ca asemenea cazuri să se repete, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) nu a menționat un cuvânt despre pregătirea civilă (civil preparedness) în recomandările de joi. E păcat că sunt pierdute oportunitățile de a pregăti populația pentru scenarii negative (în condițiile în care autoritățile din Ucraina lucrează în această direcție non-stop). Declarațiile au fost făcute de analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA. 

Expertul a spus că, din cauza faptului că Guvernul ignoră aspectele de pregătire civilă (civil preparedness) și nu comunică cu populația/publicul despre pașii pe care ar trebui să-i întreprindă cetățenii, a decis să vină el cu câteva idei/pași.

„1. Produse alimentare: În condițiile în care poate lipsi curentul și respectiv nu poate fi gătită mâncare trebuie să vă faceți rezerve de conserve, apă îmbuteliată etc., care vă permite să aveți ce mânca și bea cât timp nu este electricitate și în eventualitate nu aveți acces la apă din robinet.

2. Modalități de comunicare: Este evident că fără de electricitate nu veți putea folosi telefoanele, laptop-urile etc. De aceea, trebuie să vă asigurați că sunt încarcate și că aveți încărcătoare portabile pentru telefoanele mobile etc. Dacă e pană de curent totală și respectiv furnizorii de servicii de internet nu funcționează, atunci s-ar recomanda căutarea unei modalități pentru a accesa internet prin Starlink (pentru instalarea capacităților de accesare a internetului se achită o sumă inițială de 390 euro după care 70 euro lunar).

3. Alternative la electricitate: Experiența anilor ’90 ne amintește despre lumânări, lanterne, lămpi etc. Toate aceste modalități sunt recomandate, dar cu utilizare atentă pentru a nu provoca incendii. Căutați modalități cât mai sigure împotriva incendiilor. Generatoarele sunt alte modalități mai scumpe, dar care vă pot oferi posibilitatea de a încălzi locuința nu doar pentru a avea lumină. Acestea costă bani și respectiv odată cu creșterea cererii se vor mări și prețurile. Achiziționarea lor în România ar fi o alternativă, dacă acestea nu am sunt disponibile în Moldova. O altă soluție este să găsiți modalități pentru a vă muta la sat sau la casă pe pământ (cel puțin pentru perioada de urgență).

4. Căldură: Este clar că din cauza penei de curent poate fi afectată furnizarea de agentului termic și dacă locuiți în bloc atunci nu vă rămâne altceva decât să vă aprovizionați cu haine călduroase și plapume pentru a nu îngheța.

5. Bani: În cazul lipsei de electricitate, cumpărăturile la supermarket nu vor putea fi făcute decât dacă se va plăti fără bon sau în mod obișnuit, cu condiția că supermarketurile au la dispoziție generatoare de electricitate. În orice caz, este bine să aveți bani cheș, deoarece achitările cu cardul sunt inutile pe timp de pană de curent. Cu cheș puteți achita la piață, dacă supermarketurile nu lucrează. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faceți coadă la bancomate, ci că trebuie să va asigurați că aveți bani cheș pentru cel puțin o saptămână cât ar putea dura o eventuală pană de electricitate totală (deja depinde de scenariile negative și de capacitatea autorităților de a restabili electricitatea)” – a enumerat Dionis Cenușa.

Analistul politic a concluzionat că, acestea pot părea niște sfaturi triviale, dar aceste tipuri de sugestii și multe altele pe care probabil le-a omis trebuie să vină de la autorități.

„Ar fi imperativă elaborarea unui ghid pentru pregătire civilă în caz de pană de curent (parțială sau totală), cu măsuri corespunzătoare pentru fiecare scenariu (negativ). Repet că aceste măsuri nu sunt complete, ci sunt câteva din cele de bază despre care trebuia să comunice până acum autoritățile, într-un mod calm și explicit, pentru a nu provoca panică. Iarna se pregătește vara, mai ales având în vedere că agresiunea rusească împotriva Ucrainei durează deja mai mult de 8 luni și a vizat infrastructura critică a Ucrainei din prima zi de război”, a conchis el.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...