[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Noiembrie 2022 09:58

Conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050, publicat

Republica Moldova își propune, pentru următorii ani, să asigure independența energetică a țării și aprovizionarea cetățenilor cu energie accesibilă – atât ca sursă, cât și preț. Obiectivul este fixat în conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050 – un document de politici în care este redată viziunea Guvernului și care stabilește prioritățile în sectorul energiei către mijlocul secolului, ținând cont de provocările actuale globale și din regiune, informează TRIBUNA.

„Avem un scop clar: crearea unui sector energetic competitiv și durabil. Moldova are nevoie de un plan pentru a face din energie o sursă de dezvoltare economică și nu o povară la buzunarul cetățeanului și a mediului de afaceri.” Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu secretarul de stat pe domeniul energetic, Constantin Borosan, unde a fost prezentat Conceptul Strategiei Energetice Moldova 2050.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, creșterea economică a țării nu poate fi atinsă dacă aprovizionarea cu resurse energetice este supusă unor întreruperi permanente și dacă prețurile energiei sunt instabile și inaccesibile. În continuare, pentru consolidarea securității sale energetice, Republica Moldova va trebui să folosească oportunitățile pe care le-au adus:

 • construcția gazoductului Iași-Chișinău, care a interconectat sistemul de transport al gazelor naturale cu cel din România;
 • recenta sincronizare cu sistemul electroenergetic continental european (ENTSO-E); și
 • acordarea statutului de candidat la UE creează noi premise și oportunități pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Referitor la Conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova 2050, secretarul de stat, Constantin Borosan, a explicat obiectivele noii strategii.

Astfel, documentul va avea la bază cinci obiective strategice:

 • sporirea securității energetice;
 • dezvoltarea unor piețe energetice competitive și integrarea regională;
 • promovarea eficienței energetice;
 • dezvoltarea energiei regenerabile durabile;
 • protecția consumatorilor.

„Conform strategiei, urmează să construim noi centrale electrice pe teritoriile aflate sub control deplin. Va fi reconsiderat mixul energetic și promovată utilizarea surselor de energie regenerabilă. Va fi promovată integrarea deplină tehnică, de infrastructură și de piață, în rețeaua europeană. Pentru asta vor trebui dezvoltate servicii de echilibrare și auxiliare. Pe termen lung, este recomandată includerea în mixul energetic a hidrogenului și a energiei nucleare la scară mică”, spune secretarul de stat.

La fel, Constantin Borosan a subliniat că principiul de bază al strategiei, aplicat și la nivelul Uniunii Europene, este eficiența energetică. În această privință au fost enumerate mai multe măsuri luate în considerare pentru noua strategie:

 • promovarea eficienței energetice în clădiri și a conceptului de clădiri cu energie aproape zero;
 • îmbunătățirea utilizării surselor de energie regenerabilă în mediul construit;
 • reglementări de implementare pentru certificarea performanței energetice a clădirilor;
 • implementarea regulilor de audit energetic;
 • stabilirea și atingerea obiectivelor pentru rata anuală de renovare a clădirilor publice;
 • promovarea eficienței energetice în sectorul transporturilor.

În concluzie ministrul Andrei Spînu a declarat: „Avem 27 de ani la dispoziție să ne schimbăm direcția țării în domeniul energetic. Avem timp suficient să trecem Moldova la un consum de energie mai eficient, mai eco și mai puțin costisitor. Trebuie să facem acest lucru pentru copiii și nepoții noștri. Este obligația morală să ne câștigăm independența energetică.”

Conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova 2050, a fost elaborat cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului „Activitatea de Securitate Energetică în Moldova” (MESA)

Conceptul stategiei poate fi accesat aici.

Sondaj

 • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

  View Results

  Loading ... Loading ...