[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Noiembrie 2022 16:35

Premieră. Guvernul Republicii Moldova a reacționat la Apelul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au avut, în premieră, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, după ce marți, în cadrul unei conferințe de presă, au lansat un apel către Prim-ministrul Natalia Gavrilița, informează TRIBUNA.

Potrivit unui comunicat de presă, întâlnirea a fost inițiată și prezidată de către Secretarul de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, printre participanți fiind prezenți și reprezentanți ai Agenției Naționale în Energetică (ANRE) și „Moldelectrica”.

„Dl. Secretar de Stat și-a arătat deschiderea  față de participanții la ședință, precizând   că este necesar de abordat problemele vociferate de producătorii de energie din surse regenerabile, care activează preponderent pe piața liberalizată, și de a identifica soluții pentru depășirea acestora.

Producătorii de energie din surse regenerabile au descris gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, au prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a se implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare.

Nemijlocit, producătorii autohtoni  au  vorbit despre  de identificarea unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor. În acest sens a fost agreat ca la data de 24 noiembrie curent, de către „Moldelectrica” (cu participarea reprezentantului producătorilor de energie regenerabilă, ANRE și MIDR) urmează a fi efectuată o simulare conform modelului prezentat de către  reprezentantului producătorilor, în baza datelor reale. În cazul în care rezultatele ar urma să acopere costurile înregistrate de operatorul sistemului de transport și să diminueze povara financiară a dezechilibrelor înregistrate de către toți participanții la piața angro de energie electrică din Republica Moldova, modalitatea de calculare a dezechilibrelor ar putea fi propusă către Comisia pentru Situații Excepționale pentru examinare și, după caz, adoptarea unei decizii care să modifice pct.7 din Dispoziția nr. 38 și care ar introduce un mecanism provizoriu aplicabil pe perioada stării de urgență.

S-a discutat și despre acordarea posibilității achiziționării centralizate a energiei electrice produse din surse regenerabile locale de către S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă.. Acest lucru ar permite tuturor cetățenilor din Republica Moldova să beneficieze în mod egal de economiile ce urmează a fi înregistrate prin diferența de preț dintre achizițiile energiei electrice de la producători locali și prețurile spot de pe piața organizată OPCOM.

Totodată, s-a propus ca prețul cu care va fi achiziționată energia electrică produsă de către producători locali, care activează în piață liberă, de către  S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă, să fie un preț fix, după modelul României, să fie mai mic decât prețul cu care este procurată energia electrică din România, dar care ar permite funcționarea/activitatea pe timp de criză a centralelor electrice regenerabile. Să fie justificat și coordonat cu autoritățile responsabile de domeniul energetic sau să fie stabilit de către Comisia pentru Situații Excepționale ca preț de referință.

Adăugător s-a discutat necesitatea de ajustare cât mai urgentă a modalității de depunere a notificărilor fizice (prognozelor de producere) de către participanții la piața de energie electrică si accesul la datele deținute de Operatorii Sistemelor de Distribuție privind istoricul de generare a energiei electrice pe intervale de dispecerizare (pe fiecare oră pentru perioada de testare, care a avut loc de la 01.01.2022 pînă la 31.05.2022)” – se spune în comunicat.

Producătorii autohtoni de energie electrică din surse regenerabile și-au exprimat speranța că problemele discutate din cadrul ședinței nu vor rămâne doar pe hârtie, dar vor fi soluționate în termeni cât mai restrânși, or, situația economică în care se află este la limita falimentului.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...