Omul acestei săptămâni este Igor Grosu, Președintele Parlamentului, care, la 25 octombrie curent, a participat la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”, informează TRIBUNA.
„Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina. Rachete, drone și focuri de artilerie cad peste clădiri de oficii, blocuri de locuit, peste obiecte de infrastructură energetică omorând și rănind zeci de oameni, alte sute de mii rămânând fără electricitate și apă potabilă. Trei din aceste rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol inclusiv aviația civilă. Această acțiune este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armate ruse pe care o condamnăm în mod categoric.
Neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să-ți aperi inclusiv spațiul aerian. Mai mult ca atât, atunci când ai astfel de statut trebuie în special să acorzi mai multă atenție acestei dimensiuni, iar noi vom acorda această atenție. Cu atât mai mult că avem parteneri care ne ajută să devenim mai puternici și una din priorități este dezvotarea armatei.
Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre”, a declarat oficialul în cadrul Summitului.
De asemenea, în marja evenimentului, Președintele Parlamentului a avut întrevederi cu omologii din mai multe țări. Discuțiile s-au focusat pe proiectele de modernizare a Republicii Moldova și sprijinul pe care ni-l pot oferi țările prietene, împărtășirea bunelor practici de aderare la UE, consolidarea rezilienței energetice a țării noastre și evoluțiile regionale generate de războiul din Ucraina.
TRIBUNA precizează: Igor Grosu s-a născut la 30 noiembrie 1972 în satul Andrușul de Sus din raionul Cahul. A studiat istorie la Universitatea de Stat din Moldova. A fost viceministru al Educației în perioada 2012-2015. A fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, fiind ales ulterior și președinte al fracțiunii PAS. Din 15 mai 2016 a fost ales secretar general al PAS – funcție deținută până la 16 iunie 2020, când a fost ales prim-vicepreședinte al PAS. A fost președinte interimar al PAS din 10 decembrie 2020 până la 15 mai 2022, când a fost ales președinte al partidului. La 29 iulie 2021 a fost votat Președinte al Parlamentului. Este căsătorit, are 3 copii.