[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Octombrie 2022 08:00

TOP-5 amenințări cu care se poate confruntă țara noastră și au stat la baza prelungirii stării de urgență

Parlamentul a decis, la 6 octombrie curent, prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 7 octombrie, urmare a solicitării Guvernului, care a aprobat o hotărâre la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit oficialilor guvernamentali, la baza acestei decizii stau o serie de eventuale riscuri pentru țara noastră. Astfel, TRIBUNA a analizat proiectul și declarațiile celor de la guvernare și a elaborat pentru această duminică „TOP-5 amenințări care se poate confrunta Republica Moldova și care au stat la baza prelungirii stării de urgență”. 

1. Limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice și/sau creșterea exponențială a prețurilor acestora

Unul dintre cele mai mari riscuri constă în limitarea sau sistarea furnizării resurselor energetice și/sau creșterea exponențială a prețurilor pentru aceste produse. Potrivit Prim-ministrului, de la 1 octombrie cantitatea de gaze naturale primită de țara noastră a fost redusă cu 30% și există riscul sistării integrale a furnizării de gaze, așa cum s-a întâmplat în alte țări chiar dacă aveau contracte valabile, fapt care ar pune în pericol și aprovizionarea cu energie electrică. Gazprom nu-şi onorează obligațiile contractuale reducând volumul livrărilor şi invocând motive inventate. Ucraina a reiterat că nu există probleme cu capacitatea de transport, reducerea volumului neavând nicio altă explicație decât o tentativă de a pune presiune pe Guvern şi pe cetățenii Republicii Moldova. Totodată, infrastructura critică din Ucraina – inclusiv cea din sfera energetică – se află tot mai mult sub amenințarea unor potențiale atacuri militare, amplificând consecințele deja grave ale războiului început la 24 februarie.

2.Extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova

O altă amenințare la adresa securității țării noastre, potrivit Guvernului, este extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, ceea ce ar putea duce la un nou val de refugiați și eventuale alte consecințe. În acest context, fiind menționată și tentativa ilegală de anexare a unor teritorii ale statului vecin și riscul de utilizare a unor forme de armament mai distructive. În context, șeful Guvernului a menționat: „Cine nu înțelege gravitatea situației să se gândească la cât de aproape este Centrala de la Zaporojie”.

3.Aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global 

Aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global e un risc enorm despre care se vorbește încă de la începutul războiului din Ucraina și, după cum afirmă autoritățile, e un scenariu care trebuie luat în calcul, deși pare imposibil. Potrivit reprezentanților guvernării, în asemenea situație, orice minut contează, astfel – autoritățile trebuie să aibă împuternicirile necesare pentru a acționa imediat.

4.Sporirea fluxului de refugiați din Ucraina

Chiar dacă la moment nu se atestă flux sporit la punctele de trecere a frontierei, autoritățile admit că, în cazul extinderii zonelor afectate de război în Ucraina, ar putea crește brusc numărul celor care și-ar dori să tranziteze teritoriul țării noastre sau rămână aici pentru a locui temporar și, astfel, ar putea fi repetată situația de la început de război, când în țara noastră au ajuns sute de mii de cetățeni ucraineni într-un timp foarte scurt.

5.Urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă 

La baza hotărârii privind prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile mai este și acest risc – urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă, care, potrivit documentului (care nu oferă prea multe detalii), ar putea spori esențial numărul persoanelor în căutarea unui adăpost în Republica Moldova, creându-se amenințări reale în adresa securității la frontieră.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...